Madármegfigyelő Napok

2019. október 9. (szerda)

Két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjtött adatokat a lakosság segítségével az Európai Madármegfigyelő Napok programja. A két napos rendezvénybe a Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás is bekapcsolódott. 19 megyében és Budapesten, valamint 52 helyszínen zajlottak az összehangolt események. A begyűjtött megfigyelési adatokat egy online felületen lehetett beküldeni. Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén is a rendezvényhelyszínek, a résztvevők száma és a látott madarak száma kategóriában is dobogós lett hazánk.
A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás is csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napok programjához. Itt gyűrűzés, valamint madármegfigyelés zajlott. Az egészen kicsi gyerekektől a felnőttekig, több érdeklődő érkezett ide a két nap során. A helyszín kiválasztásnál szempont volt, hogy idősebbek, valamint kisgyerekes családok is könnyen részt tudjanak venni a programon. Szabados Judit férjével és gyermekével érkezett. Így vélekedett: „Fontos számunkra a természetközeliség, és azt gondoljuk, hogy hát egyrészt nagyon szeretjük az állatokat, így a madarakat is, és nagyon érdekel, hogy mi az, ami minket körülvesz. Mi amúgy is egy szőlőhegyen élünk, ahol azért több a madár, mint egy városban. Legszimplábban fogalmazva: nagyon szeretjük a madarakat és ezért is érdekel ez az egész témakör.”

Az időjárás ugyan nem a legkedvezőbb arcát mutatta, de ez jobbára csak a madarakat zavarta. Bár alacsonyabb volt a befogások mennyisége, de a madármentő állomásra érkezők számára nem lehetett panasz. A programok látogatásához nem volt szükség előzetes bejelentkezésre. A rendezvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálta.

Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke a rendezvény második napján elmondta: „Vasárnap, tehát ma gyakorlatilag 10 madarat fogtunk összesen. Tegnap olyan 80 madarat. Látogatószám pedig tegnap olyan 65-70, illetve ma is, tehát összesen 150-170 ember látogatott el ide a két nap során.”

A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson a személyzettel közösen lehetett ellenőrizni a közelben álló befogóhálót. Az ebbe beleakadt madarakat gyűrűzték; ha pedig már volt a szárnyason gyűrű, akkor regisztrálták a befogását. Elsősorban az a program célja, hogy a résztvevők testközelből ismerjék meg környezetüket, benne a madarak fontos szerepét. „Felhívni a madarak szeretetére, illetve látványára az emberek figyelmét. Gyakorlatilag egy ilyen társadalmi esemény is már. Magyarországon is minden megyében nagyon sok helyszínen fut a program. Igazából egy verseny is már több éven keresztül, az országok között” – tette hozzá Benke Szabolcs.

A versenyzés a látott madarak és fajok, valamint az érdeklődők számát tekintve zajlott. A megyében még Zalaváron történt megfigyelés a hétvégén. Az összesített eredmények alapján az Európai Madármegfigyelő Napok programján 1089 helyszínen, több, mint 4,2 millió madarat figyelt meg a közel 29 ezer résztvevő.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6471-madarmegfigyelo-napok?fbclid=IwAR2fn-sWLeCtqUeCWJ4_08-9rYkxbktqWwXWkcd1Hw6PQyUCHz67YSn-4j0