Madárodúkat helyeznek ki az Erzsébet-ligetbe

2020. november 10. (kedd)

Denevérek, cinegék és rozsdafarkúak is fészkelőhelyre találhatnak az Erzsébet-ligetben.

Az önkormányzat több madárodút és denevérszállást vásárolt, ezek várhatóan már november végén kikerülnek a fákra. A kezdeményezés célja a környezet- és állatvédelem, emellett azonban fontos a szemléletformálás is. A jövőben várhatóan Keszthely több zöldterületén is sor kerül hasonló akciókra – mondta el mai sajtótájékoztatóján Nagy Bálint polgármester.

A különböző méretű madárodúk a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnak köszönhetően kerültek Keszthelyre. A kezdeményezés része a város nyáron elfogadott klímastratégiájának. Nagy Bálint elmondta, a tervek szerint családokkal közösen helyeznék ki az elkészült odúkat az Erzsébet liget fáira, amennyiben a járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik. Keszthely polgármestere kifejtette, a város számára kiemelkedően fontos a környezet és az állatok védelme.

„Már a fiatalkorban is a gyerekeknél minél előbb érdemes fölhívni a környezetünk védelmére, annak fontosságára a figyelmet. Az elmúlt – most már mondhatom, hogy egy évben az önkormányzat számos intézkedést tett annak érdekében, hogy Keszthely megóvja környezeti értékeit, környezeti adottságait. Többek között talán az egyik legfontosabb az az volt, hogy a nyár folyamán előkészítettük és a nyár folyamán elfogadtuk a klímastratégiát, ami Keszthely városára vonatkozik.” – tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A madárodúk megvásárlásáról és kihelyezéséről szóló rendeletet Keszthely képviselőtestülete egyhangúlag fogadta el. A javaslatot Sáringer-Kenyeres Marcell terjesztette elő. Az önkormányzati képviselő kifejtette, ez egy hiánypótló és szemléletformáló tevékenység az önkormányzat részéről. Hozzátette, a tervek szerint minden évben szakember vizsgál meg egy keszthelyi zöldterületet és az ő javaslatai alapján helyezik ki az odúkat. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője elmondta, fontos a zöld területek védelme és a megfelelő költőhely megtartása vagy annak kialakítása.

„Az urbánus környezetben nagyon kell most már vigyáznunk arra, hogy mennyi zöldfelület marad. Nem csak a zöldfelületek nagysága, hanem azok minősége is befolyásolja azt, hogy milyen állatfajok találnak menedéket, otthont bennük. Ezeket a parkokat egy kicsit – csúnya szóval élve – fel kell turbózzuk. Pont azok az odvas fák hiányoznak ezekből a parkokból legtöbb esetben, amelyeket az odúlakó, odúköltő madár- és emlősfajok használnának. Az ő segítségükre, megsegítésükre madárodúk és a denevérszállások nagyon jó eszközt jelentenek.” – mondta Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője.

A szakemberek elmondták, az odúk elsősorban a tavasszal tesznek jó szolgálatot a madaraknak. A tollasok számára azonban a zord téli időjárás elől is menedéket nyújthatnak az odúk. A tervek szerint jövőre a Helikon parkot is felmérik a szakemberek és oda is számos madárszállást helyeznek majd ki.

https://tvkeszthely.hu/hirek/7576-madarodukat-helyeznek-ki-az-erzsebetligetbe

https://www.youtube.com/watch?v=_n6_O-ZEGn4&feature=emb_logo

Regman Karola – Keszthelyi TV