Magas részvétellel zajlott Keszthelyen a voksolás

2019. május 28. (kedd)

A rekordot döntő országosnál is magasabb volt a részvételi arány Keszthelyen a vasárnapi európai parlamenti választáson. 7.613 fő járult az urnák elé. A szavazókörökben minden rendben zajlott. Az országosan leadott voksok több mint 52 százalékával a 21-ből 13 mandátumot szerzett meg a FIDESZ-KDNP.
Reggel hat órától várták a választópolgárokat. Keszthelyen 17 szavazókörben lehetett voksolni. Az Asbóth iskolában működő 3-as számú szavazókörben a Fodor, Kócsag és György Bíró utca lakosait várták. Itt a részvétel folyamatosan meghaladta az országos arányt.

„967 választópolgárból 244-en jelentek meg 13 óráig, ez több mint 25 százalékos arány. Legtöbben a reggeli órákban, a reggeli misét követően érkeztek szavazni, illetve voltak páran, akik horgászfelszereléssel jöttek már szavazni, hogy utána le tudjanak menni a Balaton-partra horgászni” – nyilatkozt a Szavazatszámláló Bizottság elnöke, Karacsi Gábor.

Az Életfa óvodába érkezett szavazni Varga Huba. A fiatalember most voksolhatott először. Adatainak egyeztetése, és a névjegyzék aláírása után a szavazólap mellé karkötőt és emléklapot is kapott ajándékba. Huba örömmel élt állampolgári jogával.

„Úgy gondolom, hogy ilyen fiatalon is kell lennie az embernek véleményének és ez a vélemény nagyban befolyásolja az én jövőmet és mindenkinek a jövőjét” – nyilatkozta a fiatalember.

A Ranolder iskolába várták az átjelentkezéssel voksolókat. 316 olyan személyt regisztrált a Választási Iroda, akik nem lakóhelyükön, hanem Keszthelyen kívántak választani.

„Éltem állampolgári jogommal és az állandó lakóhelyemtől távolabb volt itt is lehetőség Keszthelyen, hogy leadjam a voksomat. Éltem ezzel és minden polgártársamat arra kérem, hogy éljenek ezzel a jogukkal” – mondta televíziónknak Antal Roland.

Aki akadályoztatása miatt nem tudott a szavazókörben megjelenni, az még vasárnap 12 óráig igényelhette a mozgóurnát.

15.899 keszthelyi élhetett választójogával az EP voksoláson.

Dr. Horváth Teréz, a Helyi Választási Iroda vezetője: „7613 fő járult az urnákhoz a tegnapi nap folyamán. Keszthelyen 100 százalékos a feldolgozottság, igazából itt meg van a választás végeredménye. Ugye országosan akkor lesz csak eredmény, hogyha a levélben szavazók és a külképviseleteken szavazóknak a szavazatait is megszámlálja a Nemzeti Választási Iroda, illetve letelnek a jogorvoslati határidők. Keszthelyen három fő járult ide a polgármesteri hivatalban található urnához, akik levélben adták le a szavazatukat, ugye ők magyarországi lakóhellyel nem rendelkező személyek voltak.”

Az országosan összegyűlt szavazatok 99,98 százalékos feldolgozottságánál az alábbi, nem hivatalos eredmény született az európai parlamenti választáson. Országosan és Keszthelyen is 50 százalék felett zárt a FIDESZ-KDNP. A kormánypárt és a második helyen végzett DK eredménye Keszthelyen meghaladta az országosat. A többi párt mind gyengébben szerepelt a városban, mint országos viszonylatban. Keszthelyen 7.583 érvényes szavazólapot számláltak össze, míg 27 lepecsételt lap érvénytelen volt az urnákban.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6065-magas-reszvetellel-zajlott-keszthelyen-a-voksolas-?fbclid=IwAR3Tj99FVloMLGfyTRZCFJ6xalJC99z_dhmOfrqvE4a_rymTtWIsMu5F5dA