Magasak az eperárak

2021. május 21. (péntek)

Bőségesnek tűnik az epertermés, de csak a vásárlóknak, a termelők azt tapasztálják, az időjárás miatt jelentős a terméskiesés. A piacokon van választék, az árak meglepőn magasak. Aki megkívánta a finom gyümölcsöt, netán befőzésre is gondol, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az eperszezon kezdetén a termelők 4500 forintot is elkértek a gyümölcs kilójáért. Epermustrán a keszthelyi piacon jártunk.

A szamóca vagy köznyelven eper, az idén már április közepén megjelent a piacokon. Szépen osztályozva árulták a keszthelyi piacon is a termelők. A hazai termesztésű gyümölcs árát meg is kérték, amin meg is lepődtek a vásárlók. Míg egy évvel korábban, május közepén átlagosan 1400–1500 forintot kértek egy kg eperért a piacokon, az idén magasabb áron árulják az ízletes gyümölcsöt. Magyar Lászlóné húsz éve piacozik Keszthelyen, azt mondja nem csak az eper drága. A magas gyümölcsárak sajnos indokoltak.

„Borzalmas időket élünk. Nagyon borzalmas. Az időjárás nem megfelelő, itt arról van szó, hogy hatalmasat változott a klíma. Ha eső van nagyon hideg- nem mint régen, ha esett egy órát, kisütött a nap gyönyörű idő volt. Most bizony ember, állat nagyon megsínyli az időjárásokat. Nem lesz cseresznyénk, alig sárgabarack. Talán nyári alma- Bella Vista- ami nagyon közkedvelt a piacon. S lesz még egy alma, ami roppanós, a nevét nem tudom, az Idared alma. De a többi katasztrofális. Alig az egy negyede! Egy negyede! 20%-a a termés.”- mondta el Magyar Lászlóné.

A magyar eper hívogatóan dobozolva, ládákban az árusoknál. A fóliás epret az időjárás nem befolyásolta, egyelőre azt árulnak a piacokon. A szabadföldi eperre még várni kell. A vásárlók több helyen is megnézik az árakat, mielőtt vásárolnak. Átgondolják a mennyiséget is.

„Én egy kicsit drágállom. Én most veszek először, mert akarok egy kis tortát csinálni. Egy kis epertortát. Végre egy kis gyümölcstorta és ahhoz kell. De csak ezt a kicsit vettem. Ezt az 550-t, merthogy a nyugdíjam nem engedi a nagyobbat.”- mondta Gerencsér Istvánné.

Nagyon kevés az olyan család, ahol nem szeretik a magyar szamócát, amiből sokan édességet is készítenek. Nagy mennyiségben még nem vásárolják a háziasszonyok az epret.

„Minden héten jövök vásárolni epret és nagyon örülök, hogy finom, friss magyar epret tudok vásárolni. Sütök belőle rétest legtöbbször ,de nagyon szeretem simán, magában is megenni. Az egész család kedveli. S az árakkal is úgy vagyok, hogy most már egész jó. Nyilván az elején drágább, ez természetes, de ahogy haladunk előre, úgy egyre inkább csökken.”- mondta az egyik vevő, Hegedűs Csabáné.

Árus és áru is van a keszthelyi piacon. Több helyről, többféle epret lehet kapni. A vásárlók többsége már az eperszezon elején gondol a téli elrakásra is. Arra azonban még várni kell a magyar konyhákban.

Kaszás Józsefné is hozzászólt az idei árakhoz. „Befőzni szoktam az epret, de most még nagyon drága. Várom, hogy egy kicsit olcsóbb legyen és főzök. Nagyon szereti a család az eperlekvárt. Dzsemnek is meg lekvárnak is.”

Hogy a családoknál több üveg eperlekvár kerül-e az idén a polcokra, az is befolyásolja, hogy mennyire kedvez a következő hetekben az időjárás a szabadföldi termesztésnek. Úgy alakulnak az árak. Jelenleg 1000 és 2800 forint közötti áron kapható a magyar eper a piacon.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8060-magasak-az-eperarak