Magasak voltak a ponthatárok

2023. július 27. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat. Több mint 126 ezer jelentkező várta, hogy felvételt nyer-e valamelyik intézménybe. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusza is népszerű, 236 elsőéves kezdheti meg szeptemberben tanulmányait.

Így örültek a diákok a Pont Ott Partikon. Az országban több helyszínen is szerveztek hasonló programot, melyeken a kivetítőkön tudhatták meg a fiatalok a ponthatárokat. Ebben az évben több mint 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba az első diplomájuk megszerzésére. Tavaly ez a szám még csak 99 ezer volt. A 2023-as év 3 legnépszerűbb szakja a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia volt.

A keszthelyi diákok is nagyon várták már, hogy felvették-e őket. Liszák Lili a Vajda János Gimnáziumban végzett, tanulmányait Budapesten folytatja.

„Igazából én több egyetemre is beadtam a jelentkezésemet. Beadtam például az ELTE-re, valamint a Színművészeti Egyetemre. Végül oda vettek fel és annyira örültem. Egy másfél-két órán keresztül konkrétan magamhoz sem tértem, hogy Úristen, felvettek az SZFE dramaturg szakára, úgyhogy nekem hatalmas öröm volt. És még most is. Tehát alig hiszem el, hogy ez sikerült.”

Az agrárszektor is népszerű volt. A szeptemberben induló képzésekre 22%-kal többen pályáztak országos szinten, mint tavaly. A Georgikon Campusra benyújtott jelentkezések száma is közel 40%-kal nőtt. A felvételizők több szakra és jelentkezési szintre is benyújtották a továbbtanulási szándékukat. Keszthelyre 236 főt vettek fel.

„Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó létszámot jelent itt nálunk Keszthelyen. Talán amit még az idei felvételi eljárással kapcsolatosan kiemelnék, az az, hogy a felvetteknek a minőségét tekintve talán mondhatom azt, hogy a Georgikon nem kötött kompromisszumot a létszámnak a javára. Hiszen az alapképzésekre bejutottaknak az átlagpontszáma 361 pont, ami igen magas, gyakorlatilag talán egy rekordot is jelent. Felsőoktatási szakképzésben pedig 342, ami szintén azt gondolom, hogy igen magas pontszámot jelent. Tehát nagyon minőségi hallgatókat tudtunk az idei évben felvenni.” – foglalta össze Dr. Szabó Péter általános campus főigazgató-helyettes.

A MTI információi szerint jelentős volt a létszámemelkedés a műszaki, mérnöki, informatikai és a pedagógusi szakokon is. A korábbiaknál sokkal többen jelentkeztek vidéki egyetemekre. Az idén bevezetett új szabályok miatt könnyebben kerültek be a jelentkezők a felsőoktatási intézményekbe, mivel megszűnt a minimumponthatár az alap- és osztatlan képzéseknél. A ponthatárok továbbra is megtekinthetőek a Felvi.hu oldalon. A pótfelvételit várhatóan augusztus elején hirdetik meg, melyre azok jelentkezhetnek, akiket egy megjelölt helyre sem vettek fel, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen szeptemberben indított képzésre sem.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek