Magyarország ismét nagy reményekkel készül az EuroSkills-re, ahol a hazai szakmák kiválóságai Európa legjobbjai között mérettethetik meg magukat. A nemzeti válogató döntők már zajlanak, melyek során a szakács és felszolgáló szakmák legtehetségesebb fiataljai mérik össze tudásukat. A cél: egy magyar versenyző delegálása Herningbe, a 2025-ös versenyre.
Magyarország évről évre jól szerepel a nemzetközi szakmai versenyeken, azonban a turizmus-vendéglátás ágazatában a támogatás hiánya miatt hosszú ideje nem volt induló. A Zalaegerszegi SzC, a Hotel Helikon és a Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás ÁKK összefogása révén idén új célkitűzést valósítanak meg: egy szakácsot és egy pincért felkészítenek a 2025-ös dániai EuroSkills versenyre.
Nagy Johanna szakács így fogalmazott: „Nagyon szeretnék továbbjutni, hisz’ álmom az, hogy külföldön is kipróbáljam a tudásomat, illetve nagyon motiváló lenne számomra. Úgy gondolom, hogy rengeteget tudnék fejlődni, hogyha ki tudnék jutni Dániába, hiszen ez egy hatalmas lehetőség lenne számomra. De igazából mindannyiunk számára.”
A nemzeti előválogatók során a versenyzők online tesztek és pályázatok révén mutathatták be elméleti tudásukat. A szakács kategóriában a legjobb hat versenyző jutott tovább, akiknek négy óra alatt három fogásos menüsort kellett készíteni a zsűri számára. A cél: kiválasztani azt, aki Magyarországot képviselheti Herningben, szakács kategóriában.
„Attól kezdve, hogy hogyan mozognak egy idegen konyhán, hogyan áll neki a munkájának, milyen ruhában van, milyen a személyi higiéniája, hogyan használja az alapanyagokat, mennyit használ fel belőle, hogyan tisztítja meg, mennyi ételhulladékot termel, milyen technológiákat használ, milyen a munkakörnyezet tisztasága – és akkor még csak most kezdtünk el főzni” – mondta el a zsűri elnöke, Sendula Péter.
A keszthelyi VSZK számára óriási lehetőség volt, hogy a megmérettetés ebben az intézményben zajlott. „Nagyon-nagyon nagy lehetőség ez a keszthelyi VSZK számára a szakképzési centrum és a kamara szervezésében, hogy itt bonyolítják le a versenyt. Ezáltal tanulóink is nagyon-nagyon szerteágazó és nagyon sok ismeretre tehetnek szert. Nyilván elkaphatja őket az a versenyszellem, az a hév, amivel esetleg potenciális versenyzők lehetnek a későbbiekben” – így vélekedett a VSZK igazgatója, Járfás Andrea.
A EuroSkills célja nemcsak a versenyzők képzése, hanem az is, hogy motivációt és utánpótlást nyújtson a hazai turizmus-vendéglátás számára. Nagyné Németh Barbara, a Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője így látja: „Az idei évben elhatároztuk, hogy egy hármas konzorciumban – amit a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, a Hotel Helikon Kft., illetve a nyugat-balatoni turizmus-vendéglátás ÁKK együtt hozott létre, hogy felkészítünk tanulókat a szakács, illetve pincér szakmában , a 2025ös Európa-bajnokságon már ezekben a szakmákban is legyenek magyar versenyzők.”
A zsűri döntése alapján a budapesti Meister Mihály Martin nyerte el a lehetőséget arra, hogy képviselje hazánkat Dániában.
Pincér kategóriában a versenyzők a Hotel Helikonban mutatták be gyakorlati tudásukat. Bár tizenegy fő nyerte el a bemutatkozási lehetőséget, végül tizen jelentek meg a szállóban. A vendégeket asztalhoz kísérték, ezt követően kezdődött a felszolgálás. A feladatok között koktélok, kávék és szendvicsek készítése, valamint egy négyfogásos étkezés szervírozása is szerepelt, amely során a versenyzőknek magas szintű kiszolgálási ismeretekről kellett számot adniuk. A zsűri a győri Horváth Bertát választotta hazánk képviseletére Dániában.
Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió