Magyar indulók a holland Helikonon

2009. március 31. (kedd)

A szervezők meghívására közel negyven keszthelyi vagy környékbeli diák és kísérője utazik Hollandiába az ottani Helikon fesztiválra.

Keszthely holland testvérvárosából, Hof van Twentéből már több éve érkeznek művészeti csoportok, diákok a keszthelyi Helikoni Ünnepségekre. A külföldi résztvevőkre olyan mély benyomást tett a nívós művészeti versengés, hogy elhatározták annak hollandiai meghonosítását. Először 2007-ben rendezték meg az ünnepséget a keszthelyi Helikon mintájára, és ahhoz hasonlóan kétévenként, a magyarországit követő években tartják. Kevesebb kategóriában lehet nevezni, mint a hazai rendezvényen; idén csak komolyzenei műsorszámokkal várták a jelentkezőket.

Az immár második „Holland Helikon” versenyében három magyar együttes, az Asbóth Quintet, a veszprémi Lovassy Gimnázium triója, valamint egy keszthelyi és hévízi gimnazistákból álló ifjúsági kamarakórus vesz részt Deventerben. A delegációval utaznak még a korábbi Helikoni Ünnepségek fődíjas, aranyérmes néptáncosai és népzenei együttesei is, akik bár nem szállnak versenybe, de több helyen is fellépnek Hollandiában, megismertetve a magyar népzenét és néptáncot az érdeklődőkkel.

A diákok és kísérőik családoknál kapnak szállást, és számos programot szervez nekik a holland vendéglátó: a fellépéseken kívül városnézésen, közös kulturális programokon, ismerkedő fórumon és egy amszterdami kiránduláson is részt vesznek a vendégek.

A delegációnak protokolláris küldetése is van: átadják Keszthely meghívását Hof van Twente polgármestere részére az idei város napi rendezvényre és az azt megelőző nemzetközi klímakonferenciára.