Magyarok Nagyasszonya templombúcsú

2023. október 9. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Október 8-án a Magyarok Nagyasszonya templombúcsún a Fő téri templomban ünnepi szentmisére várták az egyházközösség tagjait. A búcsú alkalmával mutatták be C. Tóth Zoltán orgonista Missa de Patrona Hungariae című művét.

Keszthelyen a Fő téri Magyarok Nagyasszonya templomban ezen a napon ünnepi szentmisével tisztelegtek Szűz Mária előtt A katolikus egyház október 8-án emlékezik meg a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról.. A Magyar Püspöki Kar kérte, Vaszary Kolos bíboros közbenjárásával, XIII.Leo pápát,hogy engedélyezze a Magyarország részére az ünnepnapot,  amikor Máriát tisztelhetjük.

„Alakja- hogy megjelenik itt a főtéri oltáron is- a trónoló Szűzanya, kezében a gyermek Jézussal, fején a magyar szent korona. 1896-ban, a millennium alkalmával, amikor megkapjuk ezt az ünnepet,ehhez kapcsolódik Fő téri templomunk újraszentelése. 1896 szeptember 8-án Kisboldog ünnepén felszenteli Vaszary Kolos hercegprímás. városunk nagy szülötte ezt a templomot. Majd egy hónap múlva, október 2. vasárnapján pedig megünnepli először a katolikus egyház itt Magyarországon a Magyarok Nagyasszonya ünnepét.”- mondta el Tál Zoltán plébános.

Nemzeti Patrónánk ünnepén, Illyés Dávid  a karmelita plébánián gyakorlati idejét töltő diakónus szónokolt. Emlékeztette az embereket arra, hogy a történelem folyamán sok viszontagságot megélt magyar népet az Istenbe vetett hite segítette. A tisztelendő elmondta,hogy minden évben ezen a napon kérik Mária közbenjárását Magyarországért és a magyar nemzetért.

„Az, hogy részt vehetek az Úrnak a legszentebb áldozatába az nekem, számomra mindig nagy boldogság. Főleg, hogy itt Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya templomába búcsú napján engem kértek fel, hogy az ünnepi beszédet, a prédikációt én tarthatom meg. Egyrészt számomra megtiszteltetés és öröm.”-nyilatkozta Ilyés Dávid diakónus.

Az ünnepi szentmise keretében mutatták be . Tóth Zoltán orgonista Missa de Patrona Hungariae művét,amelyet a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére komponált.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

Képek