Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték

2022. október 19. (szerda)
KesztHelyi identitás

A hétvégén tartották a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom búcsúját. Az ünnepi szentmisét dr. Varga István címzetes apát, nyugalmazott rektor celebrálta. Hangsúlyozta, Szent István Szűz Máriának ajánlotta fel országát, így ez az ünnep nem csak Keszthelynek fontos, hanem az egész nemzetnek.

A Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária egyik elnevezése. Ez fejezi ki különleges kapcsolatát Magyarországgal. A katolikus egyház október 8-án emlékezik meg a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról. Több szoborábrázoláson látható fején a magyar korona, kezében a jogar, mellette sokszor áll Szent István király, aki felajánlotta az országot neki. Hazánkban több templomnak, köztük a keszthelyi Fő téri gótikus épületnek is ő a védőszentje.

A plébániatemplomban vasárnap tartották az ünnepi szentmisét. Dr. Varga István nyugalmazott rektor hangsúlyozta, a magyaroknak sokat jelent ez az ünnep. Az ószövetségi olvasmány összefoglalja, hogy milyen volt Szűz Mária. Anyja a szép szeretetnek, a hitnek, az istenfélelemnek és a szent reménynek.

„1896-ban Vaszary Kolos esztergomi érsek kérte XIII. Leó pápát, hogy a Magyarok Nagyasszonya ünnepét engedélyezze október második vasárnapján. Majd X. Szent Pius pápa naptárreformja volt. Az ünnepet áttette október 8-ra. Azóta ünnepeljük ezen a napon a Magyarok Nagyasszonyát.”

A templombúcsú ünnepe minden alkalommal a helyi közösség legnagyobb ünnepe, amikor a védőszent kerül középpontba. A templom káplánja, Mókos János hangsúlyozta, mindig meghatározó, hogy kit választanak pátrónának. A búcsú üzenete, hogy van miért az Istenhez fordulni a magyarságnak, hiszen a jövőre való rátekintésünk egyedül a Jó Istenben van benne.

„A Jó Isten nélkül nincsen jövőnk. A Boldogságos Szűz Mária alakja az, aki hirdeti számunkra az örömhírt, elsősorban a megváltásnak az örömhírét. A megváltás pedig azt jelenti, hogy van örök életünk. És Szent István király amikor felajánlotta a koronát, akkor nagy jövőt szánt a magyar nemzetnek. Arról gondoskodott, hogy évszázadok múltán is legyen hol otthon lenni, legyen hol hazát megtalálni a magyarságnak és neki köszönhetjük, hogy sikerült megtalálnunk a hazánkat, hogy otthon vagyunk. És a mi templomunk is sok-sok ezer embernek az otthona.”

A káplán úgy fogalmazott, a Magyarok Nagyasszonya templom sok megtérés, a szentségek felvételeinek helyszíne. Hirdeti azt is, hogy az örömhír átjárja a világot. Az ünnepi szentmisén a Salve Regina kórus Máriához kapcsolódó énekeit is hallhatták a hívők.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9659-magyarok-nagyasszonyat-unnepeltek

https://tvkeszthely.hu/hirek/9659-magyarok-nagyasszonyat-unnepeltek