Magyarország Kormánya rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el

2020. március 1. (vasárnap)

Polgármesteri tájékoztató a rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet elrendeléséről

Tisztelt Keszthelyiek!

A mai napon Magyarország Kormánya rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el annak érdekében, hogy a korona vírus csoportos elterjedését megakadályozza.
Polgármesterként az elmúlt napokban már számos intézkedést tettem, amelyről ezúton is szeretném tájékoztatni a keszthelyieket.
A járvány-egészségügyi szakemberekkel történő rendszeres egyeztetések során elrendeltem valamennyi önkormányzati intézményben a fokozott higiéniás előírások betartását, továbbá a 100 főnél nagyobb zárt terű rendezvények lemondását. A 100 főnél kisebb rendezvények esetében fenntartói egyeztetés szükséges, amely során mérlegeljük a résztvevők összetételéből adódó kockázatokat. Sportbajnokságok, könyvbemutatók, koncertek, vagy olyan előadások amelyek több, különböző városból hozhatnak érdeklődőt, mind lemondásra kerültek.
A Polgármesteri Hivatal készül az otthonról dolgozás lehetőségének megoldására, ehhez a szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Továbbra is kérem Önöket, csak akkor menjenek közösségbe ügyet intézni, ha halaszthatatlan, és ha nem megoldható az online, vagy telefonos ügyintézés! Nem csak a Polgármesteri Hivatalban történő ügyintézésre gondolok, hanem minden olyan intézményre, ahol tömegek fordulnak meg nap, mint nap.
A Tankerület a kötelező úszásoktatást felfüggesztette, önkormányzatunk ezt kiterjesztette a sportegyesületekre is, a tanuszoda tehát bezár. A városban működő oktatási intézmények nem tartanak ünnepségeket, kirándulásokat, külföldi utazásokat, mint a Határtalanul, az Erasmus+ programok, lemondták.
Valamennyi intézmény rendelkezik fertőtlenítő kézmosókkal és takarítószerekkel bőségesen. A fertőtlenítő takarítások elsődleges figyelmet kapnak, minden intézményben.
A délután folyamán nyugtalanító információkat kaptam, miszerint Keszthelyről négy főt szállítottak kórházba korona vírus-gyanús tünetekkel, de az első tesztek alapján valamennyiük eredménye negatív. Várjuk a további kedvező eredményeik hírét!
Kérek mindenkit a felelősségteljes viselkedésre, külföldről hazaérve vállaljanak önkéntes otthoni karantént, ne menjenek dolgozni, ne küldjék a gyerekeket iskolába, óvodába, ne menjenek közösségbe.
Vigyázzunk idős hozzátartozóinkra, mert ők a legveszélyeztetettebb korcsoport!
Magyarországon egyelőre csak egyedi esetek vannak, nincs ok tehát arra, hogy pánikkeltéssel félelmet hozzunk a városba. Mértéktartó, felelősségteljes magatartás és hiteles információforrásból történő tájékozódás az, amely nyugodt felkészülést jelenthet Keszthely számára!

Nagy Bálint
polgármester