Majorbéli géptalálkozó 2019

2019. július 29. (hétfő)

Keszthelyen a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely adott otthont szombaton a hét végén, immár 14.alkalommal a géptalálkozónak. A régi tarktorok, gépek mellett a családi programon megismerkedhettek a látogatók a paraszti élet nyári munkáival is. A mezőgazdasági kiállításon pedig az egykor használt eszközök, gépek is sok érdekességet kínáltak.
Hivalkodóan pöfögött egy gőzgép a kiállítóhely udvarán a gépbemutatón. Akadt dolga a gépésznek a ma már ritkaságnak számító működő gépen. Egykor a mezőgazdasági munkálatok nagy segítője volt, sajnos a 60-as években többségük az olvasztókemencékbe került. Kiss Zsolt gépész és mozdonyvezető. Azon kevesek közé tartozik akik még értik a régi gépek működését.

„Egy Hoffer Stranz gyártmány, tulajdonképpen a cséplőgépeknek ez szolgáltatta az erőt meg a fordulatszámot. Meg egyébként ilyen fűrészüzemet, ilyesmit tudott- tehát ami meghajtást igényel. Ez csak arra szolgál ez a gép.”-mondta Kiss Zsolt, gépész.

A 100 éves gőz locomotilt sokan megnézték. De akadt más is a múzeum udvaraiban. A régi paraszti világ elengedhetetlen aratáshoz használt kézi és gépi eszközeit is kipróbálhatták. A gyerekek szívesen verték a kézi cséplővel a gabonát. A szülőknek is akadt újdonság. Számos elfeledett munkafolyamattal ismertették meg gyermekeiket.

„A kézi munkának azt az egészen más jellegét ami a mai világban van, s ez mindenképpen nagyon tanulságos is és érdekes is a gyerekeknek. De azt elmondanám, hogy mi otthon elég sokat foglalkozunk növényekkel meg állatokkal, tehát nem áll annyira messze az én gyerekeimtől ez a fajta életforma. Emiatt is egy kicsit másképpen is állnak hozzá, mert a kislányom is rögtön megragadta a cséphadarót s dolgozik vele. „- mondta Ekler Károly Dezső.

Az aratás régen nagy ünnepnek számított, hiszen a szálas gabona végre beérett és a csűrbe kerülhetett. A betakarítás minden mozzanatára felkészült a család, ha kellett, segítők is érkeztek a faluból, akadtak is bőven. Ezt elevenítették fel egy hangulatos csépléssel. A 14. alkalommal rendezték meg a Majorbéli géptalálkozót.

„Részint a a múzeum is bemutatkozik, új tárgyakat tud ilyenkor általában bemutatni, de az apropót a gépgyűjtőknek az új gépeinek a bemutatása ill. az ismertetése jelenti. Ez az értékmentő dolog ami köré ez az egész rendezvény épül.”-mondta Szabó László, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely gépgyűjtemény felelőse.

A múzeum egy másik helyszínén traktorok, gépmotorok kínáltak látványosságot. A nagyszabású szabadtéri rendezvény egész napos kikapcsolódást kínált a látogatóknak.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6270-majorbeli-geptalalkozo?fbclid=IwAR1NeUaVfDSTm0cME3Yd-P4tAoCxZE5WFqVBgASLzD1AHdHEdyANepf7RqI