Már lehet nevezni az Év Balatoni Háza pályázatra

2020. október 28. (szerda)

Harmadik alkalommal is meghirdették az Év Balatoni Háza pályázatot. A projekten belül nem csak Balaton-parti épületek, a régió valamennyi, 2013 után épült ingatlanát lehet nevezni. A tavalyi győzteseket bemutató vándortárlat múlt héten érkezett Keszthelyre, melynek célja, hogy inspirálódhassanak a tervezők. A Balaton Színház előtt található terasztárlat november 8-ig tekinthető meg.

Az Év Balatoni Háza 2019 díjakat idén márciusban adták át a nyerteseknek. A Nők A Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség második alkalommal szervezték meg a versenyt, melyre egyre több balatoni tervező vagy ingatlantulajdonos nevez.

A 2019-es nyertes ingatlanokat hordozható rollupokon mutatják be a közönségnek a szervezők. Mint Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke hangsúlyozta, fontos számukra a balatoni térség természeti és épített környezetének védelme. A pályázat kapcsán arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az új építési törvények mindenkire vonatkoznak, valamint arra is, hogy próbálják az építkezők a tájidegen terveket elkerülni.

„Ugye vannak álmok az építtetők részéről, vannak szabályok, nagyon fellazult szabályok. Tehát mi, az egyesület azt szeretnénk, hogy az építési szabályok egyértelműbbek lennének. Tehát mindenki ugyanazt olvasná ki belőle és nem adna lehetőséget a kibúvókra. Mert akkor az adott területek azok sokkal könnyebben megvédhetők.”

A terasztárlat célja a kedvcsinálás, illetve az is, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről. A terasztárlat megnyitóján Lengl Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal állami főépítésze elmondta, a pályázat célja a minőségi építészet felé mutató példaállítás.

„Az utóbbi időszakban ugye az építészet is virágkorát éli ugye köszönhetően a kormány otthonteremtési támogatásainak. És ugye vélhetően ez a lendület tovább fog maradni, tovább fog folytatódni és ehhez is fontos, hogy egy minőségi élettereket tudjunk kialakítani. És nélkülözhetetlen, hogy inspirálódjunk és példaértékű épületek bemutatásával próbáljuk ezt a minőségi értékemelést megvalósítani.”

A megnyitón ismertették, hogy nem csak a Balaton partján található épületekről van szó, hanem a régió összes ingatlana részt vehet rajta. Nagy Bálint polgármester hangsúlyozta, Keszthelyen is számtalan olyan épület van, ami alkalmas lenne a megmérettetésre.

„Azt gondolom, hogy egyrészt Keszthelynek ugye már az épített öröksége is nagyon jelentős. Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanoknál is fontosnak tartjuk, hogy ezeknél az épületeknél nem csak az állagmegóvás, hanem sok esetben nagyon leromlott önkormányzati épületek vannak sajnálatos módon, ezekre tervet készíttettünk, hogy ezeknek a rekonstruálása, felújítása ez megfelelő minőségben tudjon megvalósulni. És azt gondolom, hogy ez által példát mutatva az egyéb középületek, illetve az egyéb magánjellegű épületekre is egy nagyon jó motiváció lehet és bízom benne, hogy kellően motiválja majd a tulajdonosokat.”

A építészek, tervezők és az ingatlan tulajdonosok is jelentkezhetnek már a következő Év Balatoni Háza megmérettetésre a projekt honlapján. A tavalyi győztesek képeiből álló terasztárlat november 8-ig tekinthető meg Keszthelyen.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7531-mar-lehet-nevezni-az-ev-balatoni-haza-palyazatra