Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben

2018. február 20. (kedd)

Február 17-én, szombaton hivatalosan is elstartolt a 2018-as választási kampány. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon indul és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart. A jelölő szervezetek a mai naptól vehetik át az ajánlóíveket. Ma 15 óráig már 21 jelölő szervezet igényelt aláírásgyűjtő íveket a Zala 2-es számú egyéni választókerületben.
Ma reggel 8 órától kezdve vehették az aláírásgyűjtő íveket a jelölő szervezetek. Március 5-ig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást, hogy az április 8-ai választáson elindulhasson az adott jelölt.

Dr. Horváth Teréz, a Helyi Választási Iroda vezetője: „Március 5-én 16 óráig hozhatják vissza a jelöltek, illetve jelülő szervezetek az ajánló íveket, folyamatosan, tehát akár már holnap is visszahozhatja az a szervezet, akinek már sikerült az érvényeseket összegyűjtenie. ezt követően a választási irodának 3 napja van arra, hogy ezeket az ajánlóíveket ellenőrizze. Tehát a választópolgárok aláírásait a központi névjegyzékbe ellenőrizzük és amint az 500 érvényes ajánlást elértük, akkor nem kell tovább folytatnunk ezt ajánlás-ellenőrzést.”

Az ajánlott személyeket a Választási Bizottság nyilváníthatja jelöltté – tette hozzá a Helyi Választási Iroda vezetője. Ma, azaz hétfő 15 óráig 21 jelölő szervezet kért ki ajánló ívet. Ezek száma 90 és 400 darab között van. A jelölő szervezetek száma még növekedhet, ugyanis az ajánlóívekre vonatkozó igényeket február 19-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz egészen március 5-ig. Egy választópolgár akár több jelölt ajánlóívét is aláírhatja, de ezt csak a lakóhely szerinti választókerületben jogosult megtenni. Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, iskolákban valamint kórházakban, rendelőkben gyűjtsék azokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8553/mar-most-21-jeloloszervezet-van-a-valasztokeruletben-/