Március 15-e a szabad sajtó napja

2024. március 15. (péntek)

1990 óta március 15-e a szabad sajtó napja. Ebből az alkalomból köszöntik minden évben Zalaegerszegen a vármegye újságíróit. A szakma nevében idén a Keszthelyi Televízió felelős szerkesztő-műsorvezetőjét, Hársfalvi Ákost kérték fel, hogy köszöntse kollégáit ünnepnapjukon. Az eseményen szó esett arról, hogy a mai világban, amikor percenként több száz vagy több ezer hír jelenik meg, még inkább felértékelődik a pontosság.

A Keszthelyi Televízió 1138 híranyagot készített 2023-ban. Helyi, regionális és országos jelentőségű történésekről is beszámoltunk. A médium célja, hogy minél szélesebb perspektívát mutasson be a nézőknek, segítse, tájékoztassa őket.

Hársfalvi Ákos, televíziónk felelős szerkesztő-műsorvezetője köszöntötte az újságírókat a szabad sajtó napján. Ünnepi beszédében szólt az elődökről, a szakmai elhivatottságról, a COVID alatt végzett nehézségekről és arról, hogy a pontosság kérdése még inkább felértékelődött manapság.

„Mi ad erőt? Sok minden változott, de a szakma iránti elkötelezettségen kívül van még egy dolog, ami mindennél többet jelent: a néző, az olvasó, a hallgató. A főszerkesztő dicséreténél még többet ér egy telefon, egy nézői levél, vagy az utcán kapott elismerés azoktól, akikért mindezt csináljuk.”

Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, változtak a viszonyok ’48-hoz képest. A 176 évvel ezelőtti helyzettel ellentétben ma már a sajtószabadság adott.

„A 12 pontban leírták, hogy kérik a cenzúra eltörlését, a szabad sajtó megjelenését. Hál Istennek ma olyan világot élünk, hogy ezért nem kell küzdeni, hiszen a sajtó bármit megjelentet, a sajtó nagyon sokat segít nekünk abban, hogy a munkánkat végezzük. Információkat adnak a polgárok részére, segítik a polgárok életének vitelét, úgyhogy nagyon nagy köszönet az irányukba amit tesznek. És amit letesznek az asztalra, büszkék vagyunk rájuk.”

Idén a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője is mondott beszédet. Takács Ottó Alajos hangsúlyozta az újságírók munkájának fontosságát. Mint fogalmazott, a nagy tüzeket a lánglovagok mellett a médiumok dolgozói oltják el.

„Nekünk nagyon sokat segítenek a sajtó munkatársai abban, hogy azok a cikkek, amik megjelennek a honlapunkon és a preventív jellegű cikkek által a lakosság irányába a megelőzést szolgálja. Ezeket a cikkeket átveszik a sajtó munkatársai és minél szélesebb körben terítik, ez számunkra mindenképpen egy nagyon hatékony és jó megelőzést eredményez. Ezt szerettem volna ezzel érzékeltetni.”

A szabad sajtó napi ünnepség kötetlen beszélgetésekkel zárult.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek