Márciusban biztosítóváltási kampány kezdődik

2024. február 27. (kedd)

Márciusban rendkívüli lehetőség lesz a lakásbiztosítások újrakötésére. A kormány döntése értelmében egy hónapon keresztül ingyen lehet szerződést módosítani, vagy váltani. Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést. Mindenképpen érdemes aktualizálni a szerződéseket.

Egy lakástűz elég ahhoz ahhoz, hogy az ember ingóságai és legértékesebb vagyona – azaz a lakása – odavesszen. A biztosítás hiánya, vagy egy elavult, alulbiztosított szerződés tovább tetézheti a bajokat. Ha például évekkel ezelőtt 10 millió forintra biztosították az ingatlant, annak értéke pedig 30 millió forintra emelkedett, akkor is csak a 10 millió forint után fizet a biztosító.

Az elmúlt években megháromszorozódtak az ingatlanértékek. 3,3 millió lakásbiztosítási szerződés van hazánkban, ezzel a lakóingatlanok 72 százaléka biztosított. De ez azt is jelenti, hogy mintegy egymillió ingatlan még mindig nem rendelkezik biztosítási védelemmel. Az egyhónapos lakásbiztosítási kampányban bárki felmondhatja szerződését és biztosítót válthat.

„Rengeteg választási lehetőség van, ezért is érdemes körülnézni a piacon és megvizsgálni több szerződést is. Olcsóbbak is lettek valamilyen szinten a biztosítások. Lehet, hogy valakinek az lesz a legolcsóbb, ha ugyanott marad, csak ott módosítja a szerződést, tehát nem muszáj átmenni másik biztosítóhoz. Nem csak a családi házakra, hanem a lakásokra, ingóságbiztosításokra és a nyaralókra, társasházakra is kiterjesztette a kormány ezt a rendeletet” – nyilatkozta televíziónknak Horváth Gábor, pénzügyi területi vezető.

A Pénzcentrum adatai szerint 3 biztosító, több mint 300 alkuszcég és több ezer üzletkötő készül az első magyarországi lakáskampányra. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a lakásbiztosításnál nem csak a biztosítási összeg számít, hanem az is hogy az milyen kárnemekre terjed ki, milyen fedezetek és kártérítési összegek szerepelnek benne.

„Előreláthatólag minden biztosító igyekszik a fokozott versenyhez szabni a biztosítási díjait. Elképzelhető, hogy ha ugyanannál a biztosítónál kötjük meg újra a biztosításunkat, akkor egy korszerűbb terméket tudunk vásárolni, több fedezetet tud biztosítani a társaságunk és az is elképzelhető, hogy olcsóbb lesz az éves biztosítás díja” – mondta a MABISZ kommunikációs kommunikációs vezetője, Lambert Gábor. 

A kampányban csak a díjrendezett szerződéseket lehet felmondani. Túlfizetés esetén a többletdíjat arányosan visszafizetik. Az azonban előfordulhat, hogy ha a szerződésben tartamkedvezmény van, akkor a biztosító azt visszakérheti az ügyféltől. Arra is érdemes figyelni, hogy értékkövető legyen a biztosításunk, akár a jelenlegi, akár új társaságnál kötjük azt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek