Márton-napi lámpásjárás

2018. november 14. (szerda)

Szent Márton-napi lámpásjárásra várták a város lakóit Keszthelyen A Keszthelyi Városvédő Egyesület és a Da Bibere Zalai Borlovagrend közös programját immár hetedik alkalommal rendezték meg a városban. Az idén, a korábbiaktól eltérően a Festetics-kastély parkjában, a Szent Márton oltalmába ajánlott templom helyét gyertyákkal rakták ki, és megáldották az egykori imahelyre ültetett emlékfát is. A tömegeket vonzó rendezvényen felidézték a Kr. u. 316-ban Saváriában, a mai Szombathelyen született szent életét is.

A 250 mécsessel körberakott terület jelölte a keszthelyi Festetics-kastély parkjában, hogy hajdan ott templom állt. A Szent Márton oltalmába ajánlott templom helyén a lámpásjárás résztvevőinek Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere mondta el, hogy Szent Márton, a pannóniai Savariában született katolikus püspök – akit jóságáról, önzetlenségéről ismerünk életének történetéből – a katonák, a koldusok és számos mesterség, valamint szülőhazájának, Magyarországnak a védőszentje is.

„A borászoknak, a mezőgazdálkodással foglalkozóknak az én emlékezetem óta mindig Szent Márton, hogy véget ért a gazdasági év, eddigre betakarították a termést, elvetették az új kenyérnek valót mindenütt és megnőttek a libák és utána nagy lakomákat rendeztek, s ott ahol én felnevelkedtem, ott volt egy kis falu, Óbudavárnak hívják, amelynek Szent Márton volt a védőszentje s oda mindig mentünk búcsúba.” – idézte fel emlékeit a borlovagrend elnök-nagymestere.

Tál Zoltán plébános szólt az egybegyűltekhez Szent Márton ünnepén. Beszélt a szeretetről, amit Márton árasztott magából, amikor törődött a koldussal és törődött püspökként Úrváros szegényeivel. Azt követően áldotta meg azt az emlékfát, amit Szent Márton tiszteletére ültettek el a templom területére. Az egybegyűltek lassan vonultak végig a kastélytól a belvároson át a Fő térig. Márton-napi dalokat énekeltek, kezükben a kis lámpákkal, amik Szent Márton emlékét őrizték, és a jó cselekedeteket jelképező fényt jutatták el mindenkihez. A Fő téren Ruzsics Ferenc polgármester idézte fel Márton történetét, aki a legenda szerint római császárt szolgáló katonaként megosztotta köpenyét egy koldussal. Iskolások, óvodások műsorral köszöntötték a Márton-napi program résztvevőit, de a szervező Keszthelyi Városvédő Egyesület a Márton nevű gyermekeket is ajándékkal köszöntötte.

„Az a legjobb ebben a rendezvényben, hogy mindenki itt megy, jön. Általában lámpások vannak a kezükben, saját készítésű vagy mesterséges, mindenféle lámpás. Befőttes üveg meg ilyenek. Ovis korom óta járok erre a rendezvényre.” – mondta Izer Alexandra.

Ezen a nap nem csak Márton legendájáról szólt, hanem a hagyományokról is. Libazsíros kenyeret, Márton tallért, lúdkását ettek az emberek. Sok családban Márton napon szárnyas finomság a menü.

Az újraélesztett hagyomány nagyon jó közösség teremtő – mondták többen is a programon.

„Nagyon fontos, hogy továbbadjuk és a gyermekeinknek ezt a közösség iránti vágyat adjuk tovább egy olyan világban, ami eléggé individualista, eléggé csak az énről szól.” – mondta el véleményét a programon résztvevő evangélikus lekész, Honthegyi Zsolt.

Ezen a napon, míg a gyermekek forró teát kaptak, addig a felnőttek az újbort is megkóstolták, mert a hagyomány szerint az újbornak Szent Márton a bírája.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9233/marton-napi-lampasjaras/?fbclid=IwAR1ADhbD_mnh7Q4fNb-zBJGnFSp7D1vG24i1gQkxLAzM361Pnw20xBD7j7s