Más ünnepekkor is népszerű a mézeskalács

2020. december 23. (szerda)

A karácsony egyik elengedhetetlen süteménye a mézeskalács. A fűszeres édességet bárki el tudja készíteni, fontosak azonban a minőségi hozzávalók. A cukrászok szerint még mindig a hagyományos fehér cukormázzal díszített formák a legnépszerűbbek, de egyre jobban hódítanak az egyedi minták is.

Folyamatosan készülnek a mézeskalácsok az ünnepre. Kántorné Léhart Orsolya megrendelésre is süti az ajándékoknak szánt süteményeket. A tésztát a meggyúrását követően pihentetni kell, így akár egy nappal korábban is összeállítja az alapanyagot. Többféle formát használ. A leggyakoribb karácsonyi szimbólumok, mint a fenyőfa, a gömbdísz, a csizma is előkerülnek, de kihagyhatatlan például a szívecske is. Azonban nem csak a kiszúrt figurák népszerűek manapság, ebből a tésztából több forma is építhető.

„Mostanában inkább a mézeskalács házikót, adventi koszorút is kerestek már belőle. Ez lehet piros, zöld, akármilyen színre lehet festeni vagy a natúr színeket is szeretik. De különböző díszeket, függődíszeket, amik már ilyen 3D-sben vannak, szívecske, gömb, nagyon kedvelik meg keresik. Vagy hűtőmágneseket is, ilyen karácsonyi mintákkal kerestek.”

A cukrász elmondta, bár leginkább karácsonykor jut a legtöbbek eszébe a mézeskalács, manapság más ünnepek alkalmából is készíttetnek valamit a süteményből. A formáknak, a díszítéseknek és a színeknek csak a képzelet szabhat határt. Bármit meg lehet valósítani, amit a cukrászok, illetve az érdeklődők elképzelnek.

„Szinte minden alkalomra lehet mézeskalácsot sütni. A Valentin-naptól elkezdve, nőnap, húsvét, akár még Halloween-ra is nagyon sokat kisgyerekeknek, például szellemet készítettünk. Gyereknap, babazsúrokra vagy akár egy babaköszöntőnek különböző figurákat lehet díszíteni. Kérnek esetleg dobozokat, születésnapokra ilyen nagyobb mézeskalácsdobozokat szívecskékkel, mindenki visz belőle egy kis emléket.” – tette hozzá a cukrász.

A mézeskalácsok tehát nem csak a fára kerülhetnek. A polcok és az ajtók díszei is készülhetnek ebből a tésztából. A cukrászok szerint a legfontosabb az, hogy odafigyeléssel, minőségi alapanyagokból és a megfelelő elkészítési mód alapján valósuljanak meg a tészták.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7699-mas-unnepekkor-is-nepszeru-a-mezeskalacs