Másodszor is célba értek

2024. április 30. (kedd)
KesztHelyi identitás

Nyolcadik alkalommal rajtolt el a „Másodszor is célba érünk!” jótékonysági futás a koraszülöttekért. Rekordnevezés érkezett az idei programra. 20 egyéni versenyző és 107 csapat regisztrált a versenyre, több mint 750 résztvevővel.

A koraszülött babák szívdobbanásának hangja indította a menetet Zalaegerszegen. Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány az eseményt, amelynek útvonala Magyarország egyik legszebb részén, 66 km hosszan vezetett a vármegye székhelyről Keszthelyre 10 váltóponttal. Herman Tibor a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati intézetnek ajánlotta fel mind a 66 km-t.

„Volt szerencsém Athénban is futni az eredeti maratont. Ilyen hosszút még nem futottam. Volt egyszer egy 50 km terepfutásom, egy 45 és most ez a 66. Úgyhogy ez egy nagy ugrás volt ahhoz képest, de ment.”

A versenyen az amatőrök mellett profi futók is megmérethették magukat.

„Borzasztóan magas színvonalon szervezték meg a versenyzést, a versenyzőket szerintem maximálisan kiszolgálták és azt gondolom, hogy nagyon nagy hálával tartozunk nekik. A Szolgálati Agarak hál’ Iistennek első helyen ért be a váltó kategóriában, és már most harmadszorra sikerült – idézőjelben – megvédeni az első helyezésünket.” nyilatkozta Hajnal Kornél, a Szolgálati Agarak futócsapat vezetője.

Az esemény elmaradhatatlan része a koraszülött gyermekek 700 m-es futása a kastélyparkból a Fő térre.  A 4 és fél éves Fendrik Panna és anyukája először indultak a futóversenyen.

„Azért tartjuk fontosnak, mert a Panna kislányom, ő is koraszülött volt. 2019-ben született, 26. hétre, 600grammal.”

A futóverseny egyben egy jelkép is: a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány látja el a koraszülöttmentést, Vas és Zala vármegyében, valamint Somogy vármegye egy részén. Mentőautója és koraszülöttmentő csapata naponta úton van, hogy életeket mentsen. A Zalaegerszeget Keszthellyel összekötő futáson résztvevők lefutott távjai a mentőautó által megtett km-ket is szimbolizálják.

Dr. Gárdos László, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány alapítója így fogalmazott:
„A sport – azt mindenki tudja, –  hogy a megelőzésre jó, de azt kevesen tudják, hogy a betegségre is jó. Gyakorlatilag nincs olyan beteg gyerek, – a legsúlyosabb szívbeteg, egy kamrás, hüllő keringésű gyereknek is – a sportolás javítja az életminőségét. De van az alapítványnak olyan pártfogoltja, egykori egerszegi kislány, aki cukorbeteg és folyamatos inzulinpumpa mellett országos bajnok lett.”

A verseny célja a jótékonyságon túl a figyelemfelhívás, a közösségépítés és az egészséges életmódra való ösztönzés.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek