Máté Bence szabadtéri tárlata látható a kastély-parkban

2019. július 17. (szerda)

A világhírű magyar természetfotós Máté Bence páratlan látványvilágú képeit tekinthetik meg az érdeklődők a Festetics-kastély parkjában. Az év természetfotósa címmel rendelkező fiatal szakember szabadtéri tárlatán az egyedi technikával készült képeket nappal és éjszaka is érdemes megtekinteni. A kiállításon 623 kép látható, melyet eddig 540.000 ember tekintett meg.

Már az első napon is nagy népszerűségnek örvendett Máté Bence tárlata. Rengetegen látogattak el a kastély-parkba, hogy megtekinthessék a nem mindennapi kiállítást, melynek érdekessége, hogy nem nappal, hanem éjszaka mutatja meg igazi szépségét.

„Én most érkeztem meg Budapestről és anyukámmal szerettünk volna csinálni valamit ma este és ő mondta, hogy van ez a kiállítás, úgyhogy igyekeztünk ide. És egyébként nagyon szuper és nagyon-nagyon szépek a képek és igazából tök jó, hogy Keszthelyen van erre lehetőség.” – osztotta meg Taller Momokó.

A fotók közel 20 év munkájából, több mint félmillió fényképből lettek kiválasztva. Máté Bence a világ egyik legeredményesebb természetfotósa. 2010-ben Londonban Árnyjáték című képével első magyarként nyerte el „Az év természetfotósa” díjat. Képeinek sajátossága, hogy detektívüveges technikával dolgozik, így közvetlen közelségbe tud kerülni az állatokkal. A tárlatot eddig 540.000-en látták, a keszthelyi az ötödik helyszín.

„Engem az nyűgöz le, hogy életkor nélkül, a 3 éves gyerektől a 100 éves nyugdíjasig, nem tudom mennyi Magyarországon most a legidősebb ember, mondjuk azt, hogy 108 éves nyugdíjasig nagyon sokakat érdekel. És sikerül vele megállítani az utca emberét. Én azt gondoltam, hogy az utcán közlekedő embereknek a fele végignézegeti a képeket vagy legalább bemegy egy-egy paravánba az már siker, és ehhez képest azt lehet látni, hogy az emberek olvasnak, tehát felkelti az érdeklődésüket, hogy vajon hogyan készülhetett, vajon mi van a felvételen.” – mondta el a természetfotós.

A Helikon Kastélymúzeumban minden évben rendeznek olyan kiállítást, amely ingyenesen látogatható. Idén ezt a különlegességet választották ki erre. A kastély vezetésétől megtudtuk, jelenleg ez Európa legnagyobb szabadtéri természetfotós kiállítása.

„Azt gondolom, hogy különleges helyszín és különleges élmény, két időpontban is. Napközben, amikor süt a nap, akkor az üvegfelületeken tükröződik a kastélynak a sziluettje és nagyon különleges képeket alkot maga ez a jelenség. Így éjszaka pedig amikor kivilágítjuk a képeket és itt mögöttem csobog a kivilágított szökőkút. Azt gondolom, hogy az egy olyan érzés, amiért sok száz kilométerről érdemes eljönni Keszthelyre.” – ismertette Pálinkás Róbert.

A Festetics-kastély udvarában augusztus 5-ig hosszabbított nyitvatartással, 23 óráig látogatható a tárlat. Ugyanazon a napon a fotós előadását is meghallgathatják az érdeklődők, amin a képekhoz tartozó saját élményeit osztja meg a közönséggel.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6220-mate-bence-szabadteri-tarlata-lathato-a-kastelyparkban?fbclid=IwAR2kOozgiZL4y4Arfk1Hhd9E2JG18o7wrOXfkgI184jBCXRPfdIoVfYraPs