Mátyás király-emlékév

2018. november 9. (péntek)

Zala megyében először Keszthelyen látható az a vándorkiállítás, mely Mátyás király megválasztásának 560. és születésének 575. évfordulójára készült. Mint ismeretes, 2018-at Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. A tárlat szerda délután nyílt meg a Fejér György Városi Könyvtárban.
Dr. Császár Zoltán a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának képviseletében köszöntötte az egybegyűlteket. Mint a Kereszténydemokrata Néppárt Zala megyei választmányi tagja elmondta: idén az egyik legsikeresebb királyunkat és vele a középkori Magyarország fénykorát jelentő Hunyadi-érát emelték ki, melynek bel- és külpolitikája, gazdasága, kultúrája egyaránt mintaértékű. Mátyás, az igazságos erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be történelmünkbe. Megerősítette a Magyar Királyságot, és felismerte, hogy csak úgy lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését, ha az állama szilárd. „Ez a tizenkét elemes tárlat ez egy kiváló összeállítás sok szempontból. Talán több szempontból, mint amit a közoktatás lehetővé tesz, hogy újra és újra feleleveníti Mátyás király körszakának a legfontosabb szempontjait. Én bízom benne, hogy mindenki fog találni a kiállítási anyagban olyan elemeket, olyan ismereteket, amiket felidézhet a tanulmányaiból, és olyanokat is, ami az újdonság erejével fog hatni.”

A képes tablók nemcsak az országot járták. A Kárpát-medence több településén is megfordultak, de eljutottak a tengerentúli magyarsághoz is, megőrizve a nemzettudatot, erősítve az anyaországi identitást. Az emlékév végéhez közeledve érkezett most a gyűjtemény Zala megyébe, azon belül is elsőként Keszthelyre, a Fejér György Városi Könyvtárba. „Büszkék lehetünk és örülhetünk, hogy egy ilyen neves vándorkiállításnak Keszthely az első helyszíne.” – kezdte megnyitóbeszédét a tárlatot fogadó város alpolgármestere, Nagy Bálint. „Az ilyen kiállítások támogatása, segítése, helyszín nyújtása nagyon fontos mind a város, mind pedig a környék szempontjából. Különösen, amikor egy évforduló kapcsán olyan fontos időszakot mutat be, mint Mátyás király uralkodása, illetve annak az időszaknak a Magyarországát. Hiszen a XV. században hazánkban is megkezdődött a reneszánsz felvirágoztatása. Mind Mátyás király udvarában, mind pedig az akkori Magyarországon olyan épületek, műalkotások, énekek születtek, melyekre a mai napig méltán büszkék lehetünk.”

A reneszánsz kort és hangulatot a hévízi Musica Antiqua Együttes játékával, kosztümjeivel még közelebb hozta az érdeklődőknek. A tárlat november 14-ig marad a keszthelyi könyvtárban, de utána még az év végéig a megye több településén látható lesz.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Mátyás király-emlékév vándorkiállításáról bővebb összeállítással jelentkezik a november 13-i Szignatúra című kulturális magazin.
http://tvkeszthely.hu/hirek/9224/matyas-kiraly-emlekev/?fbclid=IwAR2aGal8tPj_t_rtoJDnwMovSXMB5g0PEToiOiAXjCaAnx8Ox4bzoG0cbSw