Médiatáborban tanulnak

2021. augusztus 19. (csütörtök)

A Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium a helyszíne ebben az évben is a Mária Rádió média táborának. Tizenöt fiatal, általános és középiskolás ismerkedik péntekig a médiával: a rádió és televízió világa, műsor készítések, interjúk, vágások. Minden, ami a közvetítéshez kell. A szabadidős programok mellett, délelőttönként tematikus foglalkozások segítik a táborlakók tudásának bővítését.

Reggeli programtájékoztatás. Így indul a harmadik médiatábor lakóinak napja. Augusztus 14-19. között 15 fiatal sajátítja el harmadik alkalommal, az idén már Új hullám néven szervezett táborban a kommunikáció minden részletét. Osvay Péter a Mária Rádió médiatáborának vezetője. A rádió műsorstruktúráját mondja el a táborlakóknak. Közösen terveznek meg napi műsorokat, választanak zeneanyagot egy-egy adáshoz és beszélik meg a riport készítéshez szükséges felkészülést is.

„Nagy öröm, hogy ilyen az érdeklődés. Az a célunk ezzel, a táborral, hogy a média világába betekintést nyújtsunk. Igyekeztünk egy széles palettát, kínálatot nyújtani a diákoknak. A kreatív írástól kezdve az interjúkészítésig rádiós műfajokon keresztül. Beszédképzésünk volt, retorika. Videós műhelyünk, külső helyszíni riportok.”- mondta el a táborvezető.

Kis csoportokban zajlanak a foglalkozások, amik minden résztvevőnek az ezerarcú tudományág, a retorika alapjaival kezdődnek. Lehetőség van megismerkedni a retorikai érvelés adta gyakorlati és elméleti tudással, valamint a benne rejlő komplex folyamatokkal.

„Én azt gondolom, hogy ezt sokkal korábban kellene elkezdeni. Először is a minőségi megfogalmazásra kellene megtanítani a gyermekeket, s amikor ez megvan akkor utána már érveléstechnikát is lehetne tanítani. Több országban ezt már 10 éves korban- általános iskola 4. osztályban- kezdik el tanítani.”- adott tájékoztatást Dömötör Ildikó egyetemi oktató.

A tábor résztvevői között olyan fiatalok is vannak, akiket már régebb óta érdekel a rádiózás. Visszatérő táborozók. Adorján 14 éves. Pátyról érkezett. „Gondoltam itt tudom majd fejleszteni azt, amit eddig tudok és eljöttem tavaly is és nagyon szép emlékek fűznek ide vissza. Azonkívül –ugye- a Mária Rádió ifjúsági csatornájában műsort vezetek. Úgyhogy azért is gondoltam ide visszajönni, hogy találkozhatok a társaimmal, akikkel együtt dolgozunk. „- mondta el Somogyi Adorján.

Szakmai vezető segítségével hangvágást tanulnak és gyakorolnak a diákok az iskola informatika termében. A veszprémi Bátai Zsolt nagy odafigyeléssel készíti el a feladatot. Örült a médiatábor lehetőségnek.

„Nyolc éve kezdtem el médiai tartalmakat hallgatni és nézni. Már akkor meg szerettem volna tanulni, hogy hogy készülnek. Mint pl. a filmek amiket néztem és a zenék. Főleg zenei pályán voltam nagyon kíváncsi.”- mondta Bátai Zsolt.

Az ifjúsági médiatábor résztvevői a Keszthelyi Televízióban folyó munkával is ismerkedtek. Kipróbálták a technika nyújtotta lehetőségeket, a műsorvezetést. Bepillantást nyertek a vágási munkálatokba.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8324-mediataborban-tanulnak