Még tilos a jégre menni

2016. január 22. (péntek)

10-12 centiméter vastag jeget mértek csütörtökön Keszthelyen a Szigetfürdőnél. Ez a vastagság már elegendő lenne a korcsolyázáshoz, azonban a rendőrség szerint még nem biztonságos a befagyott Balaton. A tűzoltók már befejezték a mentési gyakorlataikat. Szerencsére az utóbbi években nem kellett jégből menteni senkit Keszthelyen.

Egyre csak hízik a Balaton jege. Sokan sétálnak le a partra, hogy megnézzék, rá lehet-e menni a befagyott tóra. Folyamatosan mérik a jégvastagságot a VÜZ Kft. munkatársai. Amennyiben megfelelőre hízott a jégpáncél és a minősége is megfelelő, a strandüzemeltető megnyitja a korcsolyapályát. A vastagsága miatt már ki lehetne jelölni pályát. Az ezt szabályozó BM rendelet szerint viszont egybefüggő, szilárd, egyenletes jégnél szabad csak kijelölt pályát nyitni. Amíg nem lesz megfelelő a minősége, lehet gyakorolni az ingyenes korcsolyapályán az Energia téren.

„10-12- cm jelenleg a jég vastagsága, ami akár sportolásra alkalmassá is tehetné, de a minősége nem megfelelő, úgy ítéljük meg. Egyeztetni fogunk a vízirendészettel és hogyha úgy ítélik meg ők is, hogy biztonságos, akkor meg fogjuk nyitni a jégpályát, de folyamatos egyeztetések kellenek ehhez.” – mondta el kérdésünkre Csendes Antal. A VÜZ fürdőüzemeltetési csoportvezetője hozzátette, hogy hétvégére még nem várható, hogy megnyílik a pálya. Az üzemeletető részéről adottak a feltételek. Ilyenkor ügyeletet, mentőeszközöket és világítást is biztosítanak.

A tűzoltók felkészülnek az esetleges balesetekre. Minden évben tartanak mentési gyakorlatot. Bábuval és élő emberrel is gyakorolják azt a feltételezett szituációt, hogy valaki alatt beszakad a jég. Speciális ruházat óvja a kihűléstől a vízbe tartózkodó tűzoltót. Egy valós szituációban a legfontosabb az idő, ezért kell minden évben a gyakorlás.

„Minden gyakorlatnak az a célja, hogy magán a metodikán ne kelljen gondolkodni, hanem a szituáció sajátosságait kelljen csak kiküszöbölni és azért kell gyakorolni, hogy minden automatikus legyen és minden a leggyorsabban tudjon történni, mert egy ilyen hideg vízben, percek, másodpercek is számíthatnak akár.” – fejtette ki Laczikó Károly katasztrófavédelmi kirendeltzségvezető.

Egyelőre veszélyes a Balaton jege, mondta el kérdésünkre Horváth László. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hozzátette, hogy még vannak nyílt vízfelületek és sok helyen a part mentén csak gyertyásra fagyott a víz. Amennyiben valaki a jégre megy, azt figyelmeztetik a rendőrök. Nem a büntető szándék dominál a kapitány szerint. A rendőrség a meteorológiai szolgálattal azt várja, hogy ha marad ez az időjárás, hétvégére vagy jövő hét elejére biztonságos lesz a Balaton jege.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)