Megáldották a kézfogás harangjának másolatát

2022. április 1. (péntek)

A kézfogás harangjának 20 éves jubileuma alkalmából áldotta meg a harang másolatát Dr. Márfi Gyula. Az avatáson megemlékeztek arról a jeles eseményről, amikor Szent II. János Pál pápa 2002-ben megáldotta és felszentelte az akkor elkészült harangot a Vatikánban.

A kézfogás harangja 2002-ben, Keszthely, Hévíz, Gyenesdiás és Cserszegtomaj támogatásával készült el. Az ötletet Vértesaljai András vetette fel még 2001-ben, és ő volt az is, aki megkereste a megfelelő szakembert a harang elkészítéséhez. Fontos célkitűzése volt az is, hogy a harang eljusson Rómába és megkapja a pápa áldását. Ennek már 20 éve. A jubileumra elkészült egy fehér harang, ami az eredeti pontos másolata.

„A harang Gyenesdiáson a Havas Boldogasszony tornyában van, ott székel, ott szolgál – azt lehet mondani – minden délben. Én megszámoltam, 120-at ver a szíve. Gondoltunk arra, hogy ebbe a kereszteződésbe, ami a legforgalmasabb, a négy település betáplálása van: Keszthelyé, Cserszegtomajé, Hévízé és Gyenesdiásé. Nagyon nehezen tudtunk rájönni arra, hogy ki az a mester Magyarországon, aki harangról milliméter pontos másolatot tud csinálni. Elkészült, megtaláltuk a mestert.” – emelte ki Vértesaljai András, a Kézfogás Harangjáért Alapítvány alapító tagja.

A harang másolata – csak úgy, mint az eredeti – 86 centiméter alsó átmérőjű és 74 centiméter magas. Egy Kaposvár melletti kis faluban élő, csónakkészítő mester vállalta a másolat kiöntését. A fehér harang olyan anyagból van, amiből a hajótesteket készítik. A másolat megáldására Dr. Márfi Gyulát kérték fel. A nyugalmazott veszprémi érsek vezette 2002-ben azt a delegációt, amely a harang eredetijét szállította a Vatikánba. A harangszó minden ember életében jelen van.

„Mindegyik alkalommal a hívő embereket imádságra hívja. Reggeli, déli, illetve esti imádságra. Tehát a harangnak az a szerepe elsősorban, hogy az embernek a lelkét innen a földről az ég felé, Isten felé emelje. Az embereknek a hitét, reményét, Isten iránti szeretetét erősítse. Ez az összefogás harangja egyébként egy másik szerepet is betölt. Egyesíti azokat a településeket, amelyek ezt a harangot készíttették.” – tájékoztatott Dr. Márfi Gyula, veszprémi érsek.

A harang másolatának felavatására levelet küldött a Vatikánból Vértesaljai László jezsuita szerzetes. A fehér harangra Isten áldását kérte Dr. Márfi Gyula. A tervek szerint a harang a hévízi körforgalomban kap majd helyet.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8994-megaldottak-a-kezfogas-harangjanak-masolatat