Megállapodott az önkormányzat a kivitelezővel a folyamatosan csúszó beruházások kapcsán

2021. február 19. (péntek)

A legfontosabb, hogy megvédjük a keszthelyiek érdekeit – hangsúlyozta Nagy Bálint csütörtöki sajtótájékoztatóján. Keszthely polgármestere elmondta, a Sörház és a Kísérleti utcai óvoda, valamint a Városi Strand TOP-os pályázatainak kivitelezőjével az elmúlt hetekben sikerült közös megegyezésre jutni, e mellett a szükséges jogi lépéseket is megtette az önkormányzat a személyi felelősségre vonás érdekében.

Csütörtökön kora délután zajlottak a munkálatok a Reishl-féle sörháznál. Az épület felújítására még az előző ciklusban nyert pályázatot az önkormányzat, a beruházás kivitelezője azonban jelentősen megcsúszott a munkával. Ugyanígy nem készül a Városi Strand hátsó fogadóépületének felújítása sem, amelynek a közbeszerzését szintén ez a kivitelező nyerte el.

A város vezetése azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy felzárkóztassa az elindult, de csúszásban lévő projekteket. Erről Nagy Bálint beszélt csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Keszthely polgármestere elmondta, a hiteles tájékoztatáshoz az is hozzátartozik, hogy ne csak a sikerekről, hanem a nehézségekről is beszámoljon a lakosságnak. Elhangzott, jelenleg négy olyan pályázat van, ahol a határidők lejártak vagy hamarosan lejárnak, mindegyik esetben ugyanaz a kivitelező nyerte a közbeszerzést.

„Azt kell tudni mind a négy projekt esetében, hogy mind a négy projektnek még az előző önkormányzati ciklusban egy kivitelező nyerte el a kivitelezését, azért, mert akkor ez a kivitelező adta a közbeszerzés alapján a legolcsóbb árajánlatot. Az elmúlt egy évben sokat foglalkoztunk azzal, hogy ezeket, illetve a többi, esetleg lassacskán haladóprojektet fölrázzuk és felpörgessük. Azt látjuk, hogy most már több mint egy éve foglalkozunk ezzel a négy projekttel. Sajnos beigazolódott a négyből több projekt esetén, hogy a kivitelező a saját maga által vállalt határidő módosításokat sem tudja tartani.” – tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A Kísérleti utcai óvoda helyzete sokszor közbeszéd volt az elmúl időszakban. A felújítást végző vállalkozó többször módosított határideje decemberben járt le, a beruházás azonban nem készült el, az épületet nem vehették birtokba a gyerekek. Az önkormányzat az elmúl évben többször is egyeztetett a kivitelező képviselőjével, bár az előző ciklusban megkötött szerződések kevés mozgásteret engednek az önkormányzatnak. Az elmúlt hetekben sikerült közös nevezőre jutni a vállalkozóval, így várhatóan előrelépés lesz mind a négy projekt esetében. Nagy Bálint felhívta a figyelmet arra, a híresztelésekkel ellentétben az óvodások megfelelő ellátásban részesülnek.

„Ezt az óvodavezetés, illetve az összes óvodai dolgozó nevében is különben kikérem – legyenek óvónők vagy dajkák vagy bármely munkatársuk az óvodában, hogy a gyerekek nincsenek megfelelő körülmények között. Rendszeresen egyeztetünk az óvoda vezetőjével, és most, az elmúlt napokban történt egyeztetésen is elmondta, hogy ezek a gyermekek természetesen megfelelő körülmények között vannak, és a híresztelésekkel ellentétben nem tornatermekben meg mit tudom én, milyen fals infók jelentek meg. A gyerekek természetesen megfelelő körülmények között vannak, ez így is fog maradni, egészen addig, amíg a projektek le nem zárulnak. Ahogy megtörténik, akkor pedig a terveink szerint a lehető leghamarabb be tudnak költözni egy teljesen új óvodaépületbe.” – tette hozzá Nagy Bálint.

Nagy Bálint kifejtette, nagyon fontos, hogy a projektek az európai uniós elszámolási határidőket tartva elkészüljenek. Ennek érdekében fokozott egyeztetési folyamatok zajlanak, emellett pedig az önkormányzat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Keszthely polgármestere hozzátette, a tavaly őszi szülői értekezletet követően levélben is tájékoztatta a szülőket a fejleményekről és a tájékoztatást a jövőben is mindenki meg fogja kapni.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7828-megallapodott-az-onkormanyzat-a-kivitelezovel-a-folyamatosan-csuszo-beruhazasok-kapcsan