Megatárlat a Balaton szerelmeseinek

2011. május 16. (hétfő)

Teljessé vált a Balaton történetét bemutató keszthelyi állandó kiállítás, a május 13-i ünnepségen megnyitottak négy új termet, így összesen 11 teremben várják a látogatókat a Balatoni Múzeumban.

Az egykori fürdőruhadivattal, egy lángosos bódé és egy tipikus hétvégi ház kialakításával a balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét mutatják be a keszthelyi Balatoni Múzeum Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből című állandó kiállításának pénteken bemutatott, interaktív elemekkel is felszerelt új termei.

Az összesen több mint 85 millió forintos beruházással, három ütemben elkészült állandó kiállítás első része öt teremmel még 2009-ben nyílt meg, majd az elmúlt évben újabb két helyiséggel bővült a tárlat. A most megnyitott harmadik ütem keretében további négy termet rendeztek be – idézte fel az új állandó kiállítás létrejöttének történetét Havasi Bálint, az intézmény igazgatója.

Hozzátette, hogy a tárlat megvalósítását az Alfa program, valamint a Zala Megyei Önkormányzat támogatása tette lehetővé. A keszthelyi múzeum megújulása ezzel pedig még nem áll le, mert 125 millió forintot nyert az intézmény a Balaton-rajongók múzeuma című projektjére, továbbá mintegy 36 millió forintot egy-egy TIOP és TÁMOP pályázaton múzeumpedagógiai terem kialakítására.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Önkormányzat elnöke szerint a keszthelyi tárlat megnyitása nemcsak a környékbeliek, hanem a Balaton minden szerelmese számára ünnep. Felidézte, hogy a Balatoni Múzeumot 113 éve alapították, már akkor azzal a céllal, hogy az Európában és Magyarországon is kiemelkedő értéket méltó körülmények között mutassa be.

Ritka vállalkozás

Az új keszthelyi tárlat a zalai múzeumi szervezetben is jelentős esemény, miután az elmúlt bő évtizedben Zalaegerszegen, Nagykanizsán és most Keszthelyen is új állandó kiállításokat hoztak létre – mondta el Kostyál László megbízott megyei múzeumi igazgató. Különös értéknek nevezte, hogy az Aranyhíd azt a Balatont mutatja be, amelyet mindenki más szemszögből néz, mindenkinek mást jelent és mást idéz.

Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közgyűjteményi főosztályának vezetője úgy fogalmazott: egy állandó kiállítás létrehozása szakmai kihívás a muzeológusok számára, hiszen az állandóság folyamatos tartalmi megújítást is jelent. Különösen nehéz, a magyar múzeumok körében pedig ritka vállalkozás, hogy a szubjektivitása miatt sokféleképpen értékelhető közelmúltat kívánták bemutatni

A három ütem számokban

Vígh Annamária tételesen ismertette, hogy az első ütemben a 2008-2009-es Alfa Programból 20 millió, a Zala Megyei Önkormányzattól 20,9 millió, a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) pedig 900 ezer forint támogatást nyert a múzeum. Ez az összeg nemcsak a kiállítás kialakítását tette lehetővé, de a múzeum infrastrukturális felújítását is szolgálta.

A második ütemhez az Alfa Program 15 millió forintot, a megyei közgyűlés 5,2 millió, az NKA pedig 250 ezer forint támogatást nyújtott. Ennek keretében a szakmai fejlesztés mellett kialakítottak egy többfunkciós termet, amely konferenciáknak és interaktív programoknak is helyet ad. A Balaton-történeti tárlat most átadott utolsó termeinek kialakításához az Alfa Program 20 millió, a zalai önkormányzat pedig további 2,9 millió forint támogatást nyújtott.

(forrás, fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)

Kapcsolódó írások:
150 milliós fejlesztés a Balatoni Múzeumban
A Balaton hivatalos múzeuma lesz
VIII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále