Megduplázott támogatás a belváros rehabilitációjára

2010. február 24. (szerda)

Több mint egymilliárd forint uniós támogatással újul meg Keszthely belvárosa. A már sikeres első ütem mellé újabb csaknem 540 millió forintos támogatást nyert el a város. A hírt sajtótájékoztatón jelentette be Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester szerda reggel.

Az eseményen részt vett Manninger Jenő megyei elnök, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) tagja, Keszthely és térségének országgyűlési képviselője, Baracskai József, az RFT tagja és Mohácsi József országgyűlési képviselő.

Ruzsics Ferenc röviden ismertette a projektet és hangsúlyozta: a második ütemmel kiegészülve már kedvezőbben alakul a beruházás támogatási aránya, a majd kétmilliárdos projekthez a város hatszázmillió forint önerőt vállal. A második ütem projektelemei az első munkafázis eredményeire épülnek, kiegészítik azt. A főtérről díszburkolatos gyalogos sétány vezet majd a piacon át az Arany János utcáig, megújul a piac területe, a Széchenyi, Georgikon és Kastély utca. A belvárosban csökken majd a jelenleg indokolatlanul nagy gépjárműforgalom, a tér nagy része gyalogosövezet lesz, minimális autós áthajtási lehetőséggel. A Szentháromság szobor visszakerül eredeti helyére, az egész terület szép díszburkolatot kap, és a jelenleg kissé mellőzött szerepű várkert is megújul majd, fontos elemévé válva a térnek. A premontrei prépostsággal egyeztetve a térszint a rendház és a templom előtt lecsökken – a templombejárat eredeti szintjéig –, enyhe lejtőt képezve az épületek felé. A rendházban egy teraszos vendéglátóegység alakítható majd ki, emellett számos egyéb látványelem és fásítás egészíti ki a munkálatokat a téren, egészen a Sörház és Helikon utcákig. A két ütem munkálatai időben összehangoltan valósulnak meg, a beruházás idén elkezdődik.

Manninger Jenő fontosnak és szükségesnek nevezte a beruházást Keszthely fejlődése érdekében, és meggyőződését fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a vállalkozók, üzlettulajdonosok számára is előnyös lesz a változás; ahogy ez minden, városrehabilitációt megvalósító településen így volt.
Baracskai József elmondta, hogy Keszthely mellett Fertőd a másik város a régióban, amely most támogatást nyert, a betervezett keretösszeg maradékára pedig várhatóan újabb pályázat kiírására kerül majd sor.
Mohácsi József elismerését fejezte ki a városvezetésnek és a pályázat készítőinek a projekt színvonalas kidolgozásáért.

Ruzsics Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón egy másik sikeres pályázatról is szólt: 116 millió forintot nyert Keszthely a Büdösárok záportározó fejlesztésére, mely a város csapadékvíz-elvezetésének korszerűbb megoldását szolgálja.

Nézze meg galériánkat! Kapcsolódó cikkek:
Tervben a Balaton-part megújítása