Megélénkült az élet a kikötőkben

2021. április 21. (szerda)

Már több helyről elhangzott információ arról, hogy a Balatonnál is észrevehető a klímaváltozás. Rövidebb a tavasz és hosszabb az őszbe nyúló nyár. Az időjárás pedig nagyban befolyásolja a vitorlásszezont is. A tavaszi hónapokban megélénkül az élet a kikötőkben. A hajótulajdonosok minél előbb szeretnék vízen látni hajójukat és felkészíteni a szezonra.

A téliesítés után sokan hónapokig nem is látták a hajójukat. A kikötőkben leponyvázva, biztonságban hagyták ott kedvencüket a tulajdonosok. A szezon végén, az őszi kivételkor lemosták, áramtalanították és a motorokat leszerelték vagy feltöltötték fagyállóval. A vitorlázás szerelmesei alig várják, hogy vízre tehessék a téli álmot alvó hajót, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek, a víz adta szabadságnak, a vitorlázás élményének. Csak élvezni a végtelenséget vagy nevezni egy jó versenyre.

„Ez inkább egy életforma, mint egy sport. Egyébként is jellemző, hogy február vége felé alig bírnak otthon maradni, lejárkálnak a Balatonra és kezdik a hajóikat előkészíteni. Nyilvánvaló az elmúlt1 egy, másfél év történései után ez az igény sokkal jobban látszik. Folyamatosan jönnek hozzánk is a hívások. Érdeklődnek a versenyeink iránt vagy a hajók regisztrációja iránt. Hatalmas az igény rá, az emberek szabadulnának. Ezt mi is érezzük.”- mondta el a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport koordinátora, Loór-Fluck Réka.

A Keszthelyi Yacht Kikötőben már hetek óta folyik a tavaszi vízre emelés. A hajók tulajdonosai előre jelzett és egyeztetett időpontban várhatják, hogy a daru vízre tegyei vitorlásukat. Május közepéig kétszáz hajó kerül a helyére, hogy a jó idő beálltával megkezdődhessen a vitorlás szezon. A vitorlások többségéről lekerült a védőponyva. Jól látható, hogy a hajók vízben lévő része tisztítva, algagátlózva van. A gondos gazdák átpolírozták a hajótestet is. Sokan átkenték a csörlőket, kopó alkatrészeket, meghúzták a kilazult mozgó alkatrészeket, hogy elkerüljék a vízbe esésüket. A bedaruzásnál a szakemberek nagy odafigyeléssel rakják fel a hevedereket és rögzítik a hajót. A daru biztonsággal emeli a vízre a nagy hajótestet. A tulajdonosnak az első vízre szállás előtt érdemes átnézni mindent, ami a biztonságos hajózáshoz szükséges. A külső és belső nagytakarítás mellett ellenőrizni kell a felszerelt köteleket, vitorlákat és a vitorlavédő zsákokat is. Meg kell nézni, hogy rendben vannak-e a stiftek, stabilak és jól feszítettek-e a kötelek. A téli tárolás után jó körbenézni a kabinban. Mindig akad felújítani, javítani való. Ellenőrizni kell a motor és az elektromos műszerek állapotát és a hosszú téli hónapok után érdemes a vitorlákat is portalanítani. A téli tárolás után a tavaszi hónapokban bőven akad tennivaló a vízre szállás előtt. Csak felkészített hajó nyújt biztonságot a vizeken!

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7983-megelenkult-az-elet-a-kikotokben