Megemlékezés az aradi vértanúkra

2019. október 8. (kedd)

Keszthely város önkormányzata és a Goldmark Károly Művelődési Központ közös megemlékezést tartott tegnap a keszthelyi Szent Miklós Temetőben. A programon Ruzsics Ferenc polgármester kiemelte, az október 6-dikai esemény arra tanít bennünket, hogy a hazáért meg lehet halni, de megfáradni sohasem. Az aradi tizenhármak kivégzésének 170. évfordulójára a műsort követően koszorúzással, gyertyagyújtással is emlékezett az utókor.
A megemlékezés Ruzsics Ferenc polgármester beszédével kezdődött. Úgy fogalmazott: “Utolsó útjukon az őket kísérő katonaság lógatta a fejét, míg az aradi tizenhármak büszke daccal mentek. Ezt nem érthette Ferenc József és Haynau sem. Ezt csak mi, magyarok érthetjük meg. Mi, a szabadság- és igazságszerető, rebellis, konok magyarok.” Majd így folytatta: „Mert ahogy ez a Föld, úgy a múltunk is a miénk, mert ez a hazánk, melyért élünk és halunk is, ha kell. S hogy mi az, amire Arad tanít bennünket? Hogy jobb állva meghalni, mint térdepelve élni. A hazáért való harcban ugyan meg lehet halni, de megfáradni azonban sohasem.”

A lakosság, valamint a város vezetése mellett a helyi politikai pártok, oktatási intézmények, civil szervezetek képviselői együtt emlékeztek meg arról, hogy a szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon végezték ki a magyar honvédség tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon oltották ki az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos életét is Pesten.

A polgármester beszédét követően Tóth Sára, a Vajda János Gimnázium 10. osztályos tanulója Szabó T. Anna: “Az ég zsoltára” című versét mondta el. A megemlékezés végén a ‘48-as honvéd hősök emlékművénél elsőként Keszthely város önkormányzata nevében Horváth Teréz jegyző, Ruzsics Ferenc polgármester, Nagy Bálint alpolgármester és a megjelent képviselő-testületi tagok koszorúztak. Ezt követően a város oktatási és egyéb intézményei, civil szervezetei, valamint a pártok képviselői helyezték el koszorúikat az aradi vértanúkra és az elesett katonákra emlékezve.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6467-megemlekezes-az-aradi-vertanukra?fbclid=IwAR3-VpE_OjBlRuKoyE_FSqBSFZdj7hVOTnazdtoiOf1vUxJzqGJf4JE8P7I