Megemlékezést tartanak I. Festetics György halálának 200. évfordulóján

2019. április 2. (kedd)

Megemlékezést tartanak holnap este I. Festetics György halálának 200. évfordulója alkalmából Keszthelyen. Már tervezik a gróf újratemetését, melyet jelenlegi információk szerint június 29-én tartanak. Festetics végakarata szerint a családi kriptába kerül, mely a Szent Miklós temetőben található.
Kedden este megemlékezést tartanak I. Festetics Györgyről Keszthelyen – számolt be sajtótájékoztató keretében Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere. Az esemény a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban lesz a 19 órás szentmisét követően, melyen részt vesz IV. Festetics György herceg is. A megemlékező beszédet Dr. Cséby Géza irodalomtörténész tartja. Szeretettel hívnak mindenkit, akik ez alkalommal fejet kívánnak hajtani a Festetics család talán legkiemelkedőbb személye előtt.

„A városban működő intézmények, intézetek vezetőitől pedig azt kérem, hogy ezen a napon a náluk szokásos módon helyeztessenek ki gyászzászlót.” – mondta el a polgármester.

Korábban Festetics halálának 200. évfordulójára, április másodikára tervezték az újratemetést, azonban a Herceg kérésére ez várhatóan június 29-re tolódik – mondta el Pálinkás Róbert. A Helikon Kastélymúzeum igazgatója hozzátette, az egyeztetésre azért volt szükség, mivel a Herceg gyermekei külföldön, Monacoban, illetve New Yorkban élnek. A család pedig fontosnak tartja, hogy mindannyian részt tudjanak venni a méltó újratemetésen.

„Herceg úr, illetve a fiai Tasziló és György ezen a napon fognak ráérni, ezért kérte Herceg úr, hogy ezen a napon legyen a temetés. Én azt gondolom, hogy egy megfelelően felkészült szervezetet, állami szervezetet is be kell vonni ebbe, ezért megkerestük a NÖRI-t, ez a Nemzeti Örökség Intézete, aki a budapesti úti Fiumei sírkertnek a gondozója. Ugye ott találhatók a nagy állami mauzóleumok, és az ő részvételükkel holnap egy helyszíni bejárást fogunk tartani, ahol meg fogjuk nézni az altemplomban található sírt, magát a mauzóleumot, az útvonalat, végig fogjuk beszélni az egész programot.” – ismertette az igazgató.

I. Festetics Györgyöt halála után a templom alatti kriptában helyezték végső nyugalomra. Az idei év Festetics-év, így merült fel a gondolat, hogy a gróf végakarata végre teljesüljön, miszerint földi maradványait egy családi sírhelyre szállítsák át. A Szent Miklós temetőben található Festetics-Mauzóleum a Helikon Kastélymúzeum vagyonkezelésébe tartozik, melyet 2015-ben újítottak fel Miniszterelnökségtől kapott forrásból.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5896-megemlekezest-tartanak-i-festetics-gyorgy-halalanak-200-evfordulojan?fbclid=IwAR0yozWxQsVMo5Et7XUr8JhvGBmtDQ6643jMKY5YuUzSB4PxsfjwFSTJvfg