Megfoghatatlan – megnyílt Burucs Szabolcs kiállítása

2024. január 29. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Megnyílt Burucs Szabolcs Megfoghatatlan című kiállítása. A keszthelyi képzőművésznek ez az első önálló tárlata szülővárosában. A megnyitóra családtagok, barátok, ismerősök és a művészet iránt érdeklődők egyaránt érkeztek.

Grafikák, korábbi tusrajzok beszkennelt és újra kinyomtatott változatai, litográfiák, festmények, akvarellek és szobor található a Megfoghatatlan című tárlaton. Burucs Szabolcs 2018-ban szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen képgrafikus művészként. Mesterei König Róbert, Somorjai Kiss Tibor és Lengyel András voltak. Az egyetemi évek alatt a monokróm képalkotás, azaz a fehér és a fekete, valamint a köztük bújó tónusok jellemezték műveit. Ezek jobbára a bezártság, a kiútkeresés és az önismeret témaköreit boncolgatják. Az összeállításon az egyetemi évektől máig készült alkotásai láthatóak.

„Nagyon izgatottan érzem magam, ez az első úgy önálló kiállításom, amilyen nagyobb volumenű. Izgalmas élmény volt betölteni ezt a két teret. Ugye a Básti-termet kaptam meg, meg az előterét, ezt a folyosórészt. Izgultam is, hogy hogy lesz ennyi képem, aztán a végén még ki kellett hagyni egy csomó mindent. Úgyhogy fel vagyok dobódva.”

Burucs Szabolcs több oldalát is megmutatta a kiállítás megnyitón. A képzőművész ugyanis zenei téren is alkot, valamint verseket is ír. Méltatásában Dr. Cséby Géza elmondta, az útkeresés is látható a tárlaton, de ugyanakkor több érett alkotást is láthat a néző. Úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy a város újból egy kiváló művészt adott a világnak.

„Akárcsak az alkotásait, tehát a képeit, szobrait nézzük, vagy a verseit olvassuk, meg kell állni előttük, el kell még egyszer olvasni, még egyszer megnézni. És akkor egyszer csak érezni fogjuk, hogy megszólít bennünket. És tulajdonképpen egy mély filozófiai lelkülettel próbál közvetíteni nekünk, ami valószínűleg sikerülni is fog.”

Burucs Szabolcs kiállítását egy hónapig láthatja a közönség. Február 26-ig van lehetősége az érdeklődőknek megnézni a sokszínű tárlatot a nyilvános rendezvények alkalmával, valamint a Balaton Színház jegypénztárának nyitvatartási idejében.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek