Megfontoltak a lakodalmak szervezésével a párok

2021. május 31. (hétfő)

Egyelőre óvatosak a házasulandók a lakodalmak megtartásával kapcsolatban. A szolgáltatók tapasztalata az, hogy még kevésbé szervezik a nagyobb eseményeket a párok. A kormány múlt héten jelentette be, hogy 200 fős lakodalmakat már lehet tartani, mivel a beoltottak száma meghaladta az 5 millió főt.

A koronavírus-járvány miatt sok házasulandó pár akár már többször is módosította esküvőjük időpontját. A korábbi járványügyi szabályok miatt ugyanis már a ceremónián sem vehetett részt a szülőkön, testvéreken, gyermekeken és a két tanún kívül más vendég. Lakodalmat pedig egyáltalán nem tarthattak a párok. A múlt héten megjelent engedmény szerint azonban 200 főig lehet lagzikat szervezni, mivel a beoltottak száma meghaladta az 5 milliót. A szolgáltatók azonban egyelőre azt tapasztalják, hogy a párok óvatosak a nagyobb rendezvényekkel kapcsolatban.

„Még inkább a tavalyiak vannak, akik szegények már a második vagy harmadik időpontjukat próbálják megtartani. Nyilván most a Magyar Közlöny, ami megjelent ugye az esküvős szabályokkal, mindenki azt bújja szerintem éjjel-nappal. Még az újak kivárnak, nyilván azért van jelentkezés, de szerintem még picit bizonytalan mindenkinek, hogy ugye ősszel jön-e esetleg egy újabb hullám, merjenek-e. Nehéz ezt szerintem most kitalálni, hogy ki hogy tartaná. Megtartja-e picibe két tanúval, szűk családdal, vagy nekifutnak még egyszer egy nyári esküvőnek.” – véleményezte Fábiánné Figder Nikolett ruhakölcsönző tulajdonos.

A vendéglátósok nagy része is azt tapasztalja, hogy egyelőre nem szerveznek sokkal többen lakodalmat a közlönyben megjelentek után. A tavaly lefoglalt időpontok nagy része áll még, ám a meghívott vendégek száma egyes esetekben alacsony. A Halászcsárdában évente több lakodalmat is lebonyolítottak a pandémia előtt. A több mint 150 fős vendégseregre tervezett lagzikra azonban még várni kell. Az a tapasztalatuk, hogy a párok nagyon megfontoltak a vendégszámmal kapcsolatosan.

„Hasonló az idei év, mint a tavalyi. Sajnos lemondások vannak. Tehát jó néhány külföldi lakodalmunk, esküvőnk lett volna, nem mernek eljönni, nincs meg a védettségi, szóval nem tudják megtartani az idén a lakodalmakat. Lemondások vannak olyan 20-30%-os arányban. Tavaly is voltak már az ismert okok miatt és az idén is ugyanezek mennek tovább. A nagyobb lakodalmak is sajnos kisebbek lettek. Tehát az idősek, akik esetleg máshonnan érkeznek félnek, visszahúzódóbbak az emberek.” – osztotta meg Szita Gábor étteremtulajdonos.

A szolgáltatók szerint még fellendülhet a nagyobb lakodalmak tartása, hiszen ezeknek a szervezése több időt vesz igénybe. A Magyar Közlöny szerint korlátozások nélkül tarthatóak meg a lakodalmak 200 főig. Így sem a maszkhasználat, sem védettségi igazolvány nem szükséges a résztvevőknek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8088-megfontoltak-a-lakodalmak-szervezesevel-a-parok