Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján

2020. december 1. (kedd)

Ez az az időszak, amikor van időnk egymás felé fordulni – ezekkel a gondolatokkal gyújtotta meg Tál Zoltán plébános az első adventi gyertyát a város koszorúján. Idén a járványügyi rendelkezések miatt nem tarthatják meg a közös gyertyagyújtásokat Keszthelyen sem. Hogy ne maradjon le senki az adventi gondolatokról. televíziónk minden vasárnap élőben közvetíti az eseményt.

Bár gyülekezni továbbra sem szabad, néhány járókelő megállt a Fő téren megtekinteni a gyertyagyújtást. Tál Zoltán plébános elmondta, bár ünnepi fényekben pompázik a város, a megszokott nyüzsgés hiányzik. Kiemelte azonban, hogy lélekben mindenki fel tud készülni az ünnepre. Felidézte a vasárnapi liturgiát, miszerint az Isten formálja az embert, alakítja és közel hívja magához. Tál Zoltán ünnepi beszédében egy történettel köszöntötte a város lakóit.

„Amikor Isten elhatározta, hogy megteremti az édesapát egy nagy, izmost és magas törzzsel kezdte. A mellette lévő angyal megkérdezte. Miféle apa lesz ebből? Ha a gyerekeket olyan kicsinek teremted, mint egy jancsiszeg, miért lesz az édesapából ilyen óriás? Nem tud golyózni a gyerekekkel. Amikor este be akarja takarni őket, hétrét le kell hajolnia és ha meg akarja őket csókolni, akkor le kell guggolnia.”

A történet szerint Isten úgy válaszolt, ha nem teremti nagynak az édesapát, a gyerekek nem tudnak kire felnézni. Ezután a kezeit és lábait formálta meg, amelyek ugyancsak nagyok és izmosak lettek. Az angyal ezeket is nehezményezte, de ezekre is tudott választ adni a Teremtő. A történet végén az édesapa arca is elkészült.

„Az Isten egész éjszaka dolgozott, amikor az édesapa arcát teremtette. A száj nem beszél sokat, a hangja nagyon határozott volt. Szemeivel mindent látott, mégis jóságosan csillogott. Amikor ezt befejezte még könnyeket is teremtett az édesapa szemébe. A munka végeztével megkérdezte az angyalt. Most már elhiszed és meg vagy győződve, hogy egy édesapa ugyanúgy tud szeretni, mint egy édesanya?”

A plébános úgy fogalmazott, ebben az időszakban jobban tudunk egymás felé fordulni, egymás értékeire odafigyelni és elfogadni egymást. Tál Zoltán szép adventi napokat és jó egészséget kívánt a televíziónézőknek és a megjelenteknek egyaránt. Ünnepi beszédét követően közösen gyújtották meg az első gyertyát Nagy Bálint polgármesterrel a város koszorúján. Advent második vasárnapján Zichy Emőke református lelkészasszony osztja meg ünnepi gondolatait 17 órától. A Keszthelyi Televízió élőben közvetíti az eseményt, mely online és a Facebook-on is megtekinthető.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7632-meggyujtottak-az-elso-gyertyat-a-varos-adventi-koszorujan