Megjelent a Keszthely Város Sporttörténete című könyv

2024. február 23. (péntek)
KesztHelyi identitás

Megjelent Dr. Iglódi Endre és Góth Imre szerkesztésében a Keszthely Város Sporttörténete című könyv. A csaknem 900 oldalas alkotás 252 év helyi sportsikereiét tartalmazza 28 sportágban. A kötet kiadását Keszthely önkormányzata is támogatta. Az alkotást pénteken mutatták be a nagyközönségnek. Az eseményen keszthelyi kötődésű olimpikonok, világ- és Európa-bajnokok, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjai és a Nemzet Sportolója is részt vett.

Vitorlázás, labdarúgás, lovaglás, vívás, úszás. Csak néhány, a kötetben fellelhető sportágak közül, melyekben keszthelyiek is értek el nem mindennapi sikereket. Összesen 28 sportág szerepel a könyvben, melynek megírásának ötlete 44 évvel ezelőtt fogalmazódott meg Dr. Iglódi Endrében. Számos sikeres sportemberről lehet olvasni.

„Sipos Márton 100 évvel ezelőtt ő tartotta a 100 méteres mellúszásnak a világcsúcsát. Keszthelyi diák volt. Idejárt a Gazdasági Tanintézetbe. Péczely Andor. 2-3 sportágban is a város legjobbja volt. Sőt országos bajnok is. Minden sportágban voltak olyan egyéniségek, akik egy ideig életben tartották azt a sportágat, akik edzőként lendületet adtak. Egy Kertész Tibor, egy Ruip Gyula, egy Molnár Albin, az atlétika nagymesterei voltak. Nagyon sokat köszönhetünk nekik.”

A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, a vármegye sporttudósítója szenvedélyesen szereti a sportot. Társszerzőként Góth Imre 33 évvel ezelőtt csatlakozott Keszthely díszpolgárához, hogy közösen gyűjtsék az adatokat. 10 éve fogalmazódott meg a szerzőpárosban, hogy könyv formájában ismertetnék azt a tudást, amit felleltek.

„Azt láttuk, hogy egy hatalmas munkába vágjuk a fejszénket és nagyon sokat gondolkodtunk azon, hogy mi lenne a legjobb a történetnek a feldolgozásához. Sportáganként 1-2-3 kötetbe szerkesztve, hogyan helyezzük el a fényképeket, hogyan jelöljük meg a forrásokat. Menetközben nagyon sokat változott a hozzáállásunk, a gondolatunk. De az biztos, hogy ezekben az időkben, 2010 környékétől tudatosan gyűjtöttük az eredményeket és vártuk a lehetőséget, hogy mikor tudjuk ezt könyv formájában az olvasóknak a rendelkezésére bocsátani.”

A könyvet a Balaton Színház Simándy termében mutatták be. Az ünnepségre számos hazai sportoló fogadta el a meghívást. Itt volt Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó, Rejtő Ildikó. Köszöntötték többek között a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Wladár Sándort, a kétszeres olimpiai bajnok öttusázót, Martinek Jánost, Turi György mesteredzőt, a 97-szeres magyar válogatott labdarúgót, Gera Zoltánt vagy a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Gyulay Zsoltot.

„Azt gondolom, hogy ez nem csak Keszthely városa számára fontos, hanem természetesen a Magyar Olimpiai Mozgalom számára is. Hiszen egy óriási időszakot ölel át és ugye jövőre a Magyar Olimpiai Bizottság 130 éves lesz. És itt tényleg olyan alapok, olyan emberek, olyan edzők, olyan mesterek kerültek ebbe az összeállításba, akik méltán rakhatták le ugye a magyar sport alapjait és hozzájárultak az olimpiai sikerekhez. Irigylésre méltó, hogy olyan lokálpatrióták vannak és olyan megszállottak, akik ilyen anyagot tudnak gyűjteni.”

A bemutatón keszthelyi kiválóságok is részt vettek. Hazautazott többek között az olimpiai- és háromszoros világbajnoki bronzérmes kézilabdázó, Lelkesné Tomann Rozália, vagy az olimpiai válogatott atléta Czifra Zoltán. A jelen sportolói között jelen volt Major Veronika és Farkasné Keczeli Bianka sportlövők és Csóti Jusztina atléta. Manninger Jenő polgármester is gratulált a kötethez. Elmondta, Keszthely nem csak a turizmus, hanem a magyar sport városa is, ezt bizonyítja ez a sportlexikon. Az önkormányzat ezért is támogatta a kiadását. Az országos szinten is egyedi alkotásból a Fejér György Városi Könyvtárba is kerül egy példány, így bárkinek elérhető.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek