Megjelent a Nyugat-Balatoni Kalendárium

2018. december 7. (péntek)

„Sem szerkezetében, sem időbeni megjelenésében nem változott,de nagyon sok újdonságot és érdekességet tartalmaz.”- így mutatták be a Fejér György Városi Könyvtárban a Nyugat-Balatoni Kalendáriumot, ami az idén a negyedik 2016 óta. A régió életét, érdekes embereit és sokak által nem ismert tevékenységeket bemutató „retro” könyv 215 oldalas. Megtalálható az idén is benne minden olyan írás, amit a kezdetektől nem hagynak ki a szerkesztők.
Pelcz István a Nyugat-Balatoni Kalendárium egyik szerkesztője. Az érdeklődőknek idézett a könyvtár olvasótermében a 2019.évi kalendárium tartalmából. Az olvasók már megszokták a térségben, hogy advent első hetében kézhez vehetik az új,de címében és tartalmában, a régmúltat is idéző könyvet. Az egész évben kikapcsolódást jelentő könyv 12 hónapra van osztva. Minden hónaphoz található naptár és a naptárhoz események, érdekességek, történelem, irodalom vagy éppen tájegységi ismertető.

„Első években- hiszen most a negyedik évnél vagyunk – úgy gondoltuk „Úr Isten” el fognak fogyni a témáink. De azért a Balaton nyugati csücske, elég nagy – egyenlőre még csak általunk készített régió. Amely Máriától Zalakarosig és Rezitől Kehidakustányig terjed. De ez a problémánk azt hiszem a múltté. Mert Látjuk, hogy fel-felmerülnek mindig olyan újdonságok, amelyet úgy érezzük, hogy kötelességünk megírni.”- mondta Pelcz István.

A szerkesztőpáros Pelcz István és Papp Péter nagy gyűjtőmunkát végez minden évben. A kalendárium azonban olyan népszerűvé vált,hogy sokan már ötletet adnak, hogy hol kell folytatni a téma gyűjtést- mondta a bemutatón Pap Péter.

„A polgármesterek is adnak ötleteket, hogy ki az az ember akit be kéne mutatni, ki az aki ott születet, milyen tevékenység folyik ott és eljutottunk odáig, hogy önként jelentkezők is vannak. Tehát akik konkrét témákkal, konkrét írásokkal keresnek meg bennünket. Úgy ,hogy az sem jelentett volna nekünk gondot, hogy ha a 2019-es kalendárium akár dupla ekkora terjedelemben jelenjen meg.”-adott tájékoztatást Papp Péter.

Természetesen nem hiányzik a horoszkóp, a finom ételek elkészítéséhez szükséges recept, az ünnepkörök és az évfordulók sem az idei kalendáriumból. De II.András Kehidai Oklevelétől, kortárs verseken át, az év madaráig számos érdekesség tárul az olvasók elé. Az elmúlt években is már kedveltté vált a kalendárium, sokan várták idei megjelenését.

„Szeretem. Nem is annyira jónak tartom, hanem inkább szeretem. Elolvasgatja az ember. Előveszi mindig az ember újra. Esti elalvás előtti anyag. Mindig van benne valami ami érdekes.”-jellemezte az olvasmányos naptárt Dr. Szutrély Péter.

A Nyugat-Balatoni Kalendárium minden korosztálynak tartogat olvasnivalót. Fiataloknak ismeretszerzést nyújt, idősebbeknek ismeretek megújítását, felelevenítését.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9304/megjelent-a-nyugat-balatoni-kalendarium/?fbclid=IwAR2WbCkGOVtTNxRmUdw0LOxNGJIVsaaJY4aCCMXE5PRZ-pW4GqzXnvKw-dw