Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. szeptember 13. (csütörtök)

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős – értesült az MTI. A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban.
Pontosan 120 centiméter volt a Balaton átlag vízállása szeptember 12-én, reggel 7 órakor. Ez a tó nyári szabályozási vízszint-maximuma. A nyári üzemi vízszint 10 centiméteres emelése már 2016-ban megkezdődött kísérleti jelleggel, és tart azóta is.A Balaton vízszintszabályozásának módosítására megszületett hatósági engedély megfogalmazza, hogy a tó vízgazdálkodási gondjainak enyhítésére „gyakorlatilag egyetlen és jelenleg megvalósítható hatékony műszaki megoldás a tómederben történő tározás. A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője: „Ez a 60 millió köbméter egyébként egy hihetetlen, de ugyanakkor teljesen igaz szám. Tehát egy nagyon nagy mennyiséget sikerül így betározni. Nyilván mindenki emlékszik mindenki 2012 nyarára, amikor a nyár végi időszakban már a déli parton szinte víz sem volt. Olyan szélsőséges mennyiségű ez a párolgás most már ezeken a meleg nyarakon, hogy egyszerűen ezt a többletvizet, ha be tudjuk tározni, ahogy az most is előfordult, most is így indultunk neki tavasszal, akkor nyár végére gyakorlatilag a vízállás az nem hogy ideálisnak mondható, hanem tökéletesnek, mind a vízállás, mind a víz minősége.”

Megoldandó helyzeteket is felvet a vízszintemelés: ilyen a nádasok megújulása, illetve a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer működtetése. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy mindkét problémát tudják kezelni. Helyenként a nádas csökkenésével kell számolni, de ugyanakkor több gyomos helyen, pár éven belül új nádas alakulhat ki, kiegyenlítve a feltételezhető veszteséget. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer esetében a téli szabályozási szintet továbbra is alacsonyabban tartják, hogy a jövőben is gravitációs hatásra tudjon majd befolyni a víz a Balatonba.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9078/megkapta-a-hatosagi-engedelyt-a-balaton-nyari-vizszintemelese/