Megkezdődnek a belváros-rehabilitációs munkálatok

2009. április 1. (szerda)

A napokban a Fő téri beruházás első ütemeként megkezdődik a régészeti próbafeltárás a területen. Mivel Keszthely már a római időkben is lakott volt, ezért szükséges megvizsgálni, hogy rejlenek-e fontos régészeti emlékek a föld felszíne alatt.

A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetésével több helyen végeznek próbafeltárást: a Festetics szobor két oldalán, a Lackfy lovasszobor mellett, a plébániatemplom bejáratától délre (az OTP irányában), a Fő téri gyógyszertár előtt a forgalomtól elzárt felfestett területen valamint a Szentháromság szobor mellett. A feltárás összesen 400 négyzetméternyi területet érint és a szakértők körülbelül 3 méter mélységig kutatnak régészeti emlékek után. A helyszíneken nem egyszerre, hanem ütemezetten zajlik a feltárás, így a munkaterületek lezárása sem egy időben történik. A gépi és kézi földmunkát követően kerülhet sor a régészeti ásatásra. A munkálatok – a talált leletektől függően – a szerződés szerint a kezdéstől számítva körülbelül 2 hónapig tartanak.

Mint ismeretes, a város több mint félmilliárd forint uniós támogatást nyert el a Fő tér rehabilitációjának megvalósításához, melynek keretében megújul Keszthely belvárosa. A gépjármű-forgalom csillapításával és a gyalogosövezet kiterjesztésével egy nagyobb zöldfelülettel rendelkező köztér jön létre a város szívében. Ez várhatóan mind a keszthelyi lakosoknak, mind az idelátogató turistáknak kedvelt tere lesz, mely méltó a patinás hangulatú városhoz és a teret övező műemlék épületekhez.

A régészeti próbafeltárással párhuzamosan zajlanak a pályázat második fordulójához szükséges tervezési és előkészítő munkák.