Megkezdődött a 89. viharjelzési szezon

2023. április 6. (csütörtök)

Április elsején elkezdődött a 89. viharjelzési szezon. Hazánkban a jelzőrendszert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működteti, a jelzés kiadásáért pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma felel. A Balaton három medencére van osztva, mindegyikben külön-külön tudnak tájékoztatni.

Már a szezon első napján szükség volt kiadni az elsőfokú viharjelzést. A berendezések ebben az esetben percenként 45-ször villannak fel. Azt jelzik, hogy 40 és 60km/h közötti széllökésekre lehet számítani. A 60 km/h feletti értékeknél adják ki a másodfokú viharjelzést, ekkor 90 villantást számolhatunk percenként. Ebben az időszakban tilos úszni, fürdőzni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni. A jelzéseket a Siófoki Viharjelző Obszervatórium munkatársai adják ki, akiket modern berendezéseik segítik, hogy minél gyorsabban tudjanak figyelmeztetni.

„A viharjelzéseknél főleg azok, akik vízre szállnak, vagy hosszabb túrázásra, vitorlázásra mennek, soha nem árt az, hogyha a jelzések mellett megnézik a hozzá tartozó előrejelzést. Hiszen például a másodfokú viharjelzés esetén előfordulhat az, hogy egy másodfokú viharjelzés csak a 60 km-t éppen elérő jelzésre vonatkozik, de előfordulhat olyan is szélsőséges esetben, hogy egy 120 km-s viharra számítunk.” – osztotta Dr. Horváth Ákos az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

A magyar tenger idegenforgalmi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. A katasztrófavédelem itt 37 part menti és 3 tóközepi lámpát működtet, melyek 15 mobil viharjelzővel egészülnek ki a strandokon. A viharjelzés a Balaton mellett a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon is működik.

„Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyébként a tóközepi viharjelzők még hatékonyabban figyelmeztetnek például speciális stégeken vagy platformokon kapnak helyet. Ezek nagyobb napelemekkel vannak ellátva. Üzembiztosabb a működésük is bővült az akkumulátor kapacitásuk is, így akkor is működnek megfelelően, ha tartósabban nem süt a Nap.”

Felhívják a figyelmet, hogy az időjárás előrejelzést is érdemes figyelniük azoknak, akik vízre szállnak. Ebben segítséget nyújtanak az OMSZ Meteora  és a TAVIHAR nevű applikációk. A tavi viharjelzés október 31-ig működik.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10224-megkezdodott-a-89-viharjelzesi-szezon

Képek