Megkezdődött a körforgalom építése

2021. május 21. (péntek)

Nettó 340 millió forintos beruházással épül meg a körforgalom a 71-es főút és a Rezi út kereszteződésében. A beruházást ismertető mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a környező úthálózathoz méltó, biztonságos csomópont fog épülni, mellyel teljes lesz a Keszthelyt mentesítő úthálózat. Közel 600 méteren kap új aszfaltréteget a két érintett útszakasz és kerékpárút is épül.

Megkezdődött a körforgalom építése a Keszthelyt elkerülő út és a Rezi út kereszteződésében. A 71-es főutat 348 méteren újítják fel, a Rezi út pedig 250 méteren kap új aszfaltréteget. A keszthelyi elkerülő út 2013-ban készült el. A várost tehermentesítő úthálózat egy hiányossága volt, hogy a Rezi útnál nem épült körforgalom – mondta el a kivitelezést bemutató sajtótájékoztatón Manninger Jenő országgyűlési képviselő. Kifejtette, 2018-ban sikerült elérni, hogy a kereszteződést felvegyék a balesetveszélyes csomópontok közé. Utána biztosított forrást a kormány a körforgalom építésére, majd kezdődhetett meg a tervezés és engedélyeztetés.

„Most végre eljutottunk odáig, hogy elkezdődött a kivitelezés. Ebben az évben kész lesz ez a csomópont, egy korszerű körforgalom, ahol szinte – azt lehet mondani – hogy nem szoktak balesetek történni és ráadásul a kerékpáros út átvezetése is meg lesz és még a közvilágítás is ki lesz építve. Mondhatjuk azt, hogy a környező úthálózathoz méltó körforgalom fog kiépülni és így lesz teljes ez a hálózat” – nyilatkozta Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

A autóforgalom mellett a kerékpárosok száma is jelentős ebben a csomópontban. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért kerékpárutat is épít. Ez a szakasz a későbbi észak-déli irányú fejlesztéseket is megkönnyíti – mondta el Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

„A Rezi út egyik oldalán 180 méter hosszon külön, fizikailag elválasztott kerékpárutat fogunk kiépíteni, hiszen jelentős a kerékpáros forgalom a 71-es számú főutat keresztezve. Ez a fizikailag elválasztott kerékpárút a biztonságos áthaladást fogja majd a főúton jelenteni a kerékpározók számára. A kivitelezésnek a nettó összege 340 millió forint és a befejezés határideje az idei év október vége, november eleje” – mondta el a NIF szóvivője.

A kivitelezés során két ütemben tervezik a forgalomkorlátozást. Jelen – első ütemben – a Rezi út déli részét zárták le. A 71-es főúton egy irányba – Hévíz felé – közlekedhetnek a járművek. A Cserszegtomaj felől érkezők csak jobbra kanyarodhatnak.

Keszthely polgármestere elmondta, a város számára azért is fontos ez a csomópont, mert Cserszegtomaj és Rezi felől sokan közlekednek Keszthely felé. Nagy Bálint kifejtette, a kivitelezési munkák a nyári főszezonban is zajlanak.

„Mivel a héten indul ez a fejlesztés, ez azt is fogja jelenteni, hogy a nyár folyamán, a főszezonban is munkálatok lesznek, ami több szakaszban is érinteni fogja a forgalmat és különböző forgalmi változások lesznek adott szakaszokban, a nyári időszakban is. Az önkormányzat és a NIF mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezekről a tájékoztatást minél korábban kiadja, hogy az érintett erre közlekedők erről időben értesülhessenek” – mondta el televíziónknak Nagy Bálint polgármester.

A városvezetés és a beruházó kéri a közlekedők türelmét és hogy kövessék nyomon a forgalomkorlátozásokról szóló tájékoztatásokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8064-megkezdodott-a-korforgalom-epitese