Megkezdődött a vitorlásszezon

2023. május 8. (hétfő)

A Keszthelyi Yacht Club szervezte szombati sorozat nyitányán meglepően nagy mezőny jött össze. A hajósok bíznak a jó szezonban. A tó vízállása megfelelő. Mindenki reméli, hogy a kedvezőbb, nyári szelek idején is jól állnak majd a vízmércék.

Szép számmal bontottak vitorlát a szezonnyitó versenyen. 120 hajós nevezett a szombati sorozatra. Yardstick I, II, III mellett katamarán, kishajó és ifjúsági kategóriákban versenghettek. A szervező KYC utánpótlás korosztályának külön házi versenyt indítottak. A szél ugyan gyenge volt, de ez nem szegte senki kedvét.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét elkezdődik a szezon és ez az első alkalom, hogy a Keszthelyi Yacht Club szervezésében a regattát megkezdjük. Öröm az, hogy elég sok hajó lesz és bízunk abban, hogy még szél, mert általában ilyenkor még azért délutánonként nincs olyan szél, vagy viharos jellegű a szél” – Horváth Ferenc vitorlázó.

A szombati sorozatnak tíz éves múltja van. A Keszthelyi Yacht Club minden hónap első szombatjának délutánján rendezi a megmérettetést. Minden versenyt külön díjaznak. Ha valaki négyszer elindul, akkor sorsoláson vehet részt, négy darab ötvenezer forintos utalvány talál gazdára. A nagy múltú egyesület vezetése azt szeretné, hogy minél többen vitorlázzanak, ezért olcsó a nevezési díj és a hétvégéből is csak egy szombat délutánt foglalnak le a hajósoktól.

Tompos Kálmán KYC elnök: „A KYC az egy sportegyesület, azért működik, hogy gyerekeket, az utánpótlás nevelést, meg a felnőtt versenyzőinket is támogassuk. A kikötő bevétele is egy az egyben erre megy, nyilván az infrastruktúrát is fenn kell tartani, fizetett alkalmazottunk csak a könyvelő, gyakorlatilag senki nem dolgozik pénzért, s minden pénzünket a sportba öljük. Ez is a célunk, ezért nem akarjuk elriasztani a nagyhajósokat sem, kérhetnénk öt-hatezer forintos nevezési díjat is, jó pár helyen kérnek ennyit, de úgy gondoltuk, hogy kedvet is kell csinálni a vitorlázáshoz.”

A vitorlázók nagy bánata, hogy idén elmarad a Pünkösdi Regatta, a szervező TVSK nehézségei miatt. Tárgyalások folynak arról, hogy ha jövőre a szövetség magához veszi a viadalt, akkor a KYC szervezi a parti programot.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10326-megkezdodott-a-vitorlasszezon

Képek