Megkezdődött a nyári szúnyogirtás

2009. május 14. (csütörtök)

Múlt héten, május 8-án megtörtént az idei első szúnyogirtás Keszthelyen. A várost illetően körülbelül 280 hektárnyi területet érint a vérszívók elleni védekezés. Az intézkedések szükségességét a szakemberek alkalmanként állapítják meg; az idei évre két biológiai és öt kémiai irtást terveznek.

A biológiai irtás során a lárvatelepekbe juttatnak vegyszert, a kémiai ritkítás pedig – melynek során repülőgépről permetezik az érintett területet – a már kifejlődött állatokat pusztítja el. Ez utóbbi történt meg a múlt héten.

A biológiai eljárás költségének 40, a kémiainak 60 százalékát állják az önkormányzatok, a kiadások másik felét az állam viseli. Az intézkedéseket a Balatoni Szövetség rendeli el és koordinálja a térségben; idén ehhez 50 millió forint áll a rendelkezésére, mely körülbelül megegyezik a tavalyi összeggel. Az önkormányzatok területarányosan viselik a költségeket, melyet a Balatoni Szövetségnek fizetnek be éves szerződés alapján. Keszthelynek az idei évre tervezett hét szúnyogirtás mintegy 850.000 forintjába kerül.