Megkezdődött az idei hajózási szezon a Balatonon

2010. április 4. (vasárnap)

Megkezdődött a 164. hajózási szezon a Balatonon; az idei első hajót, a Siófokról érkező, több mint százéves Helkát szombaton fogadták ünnepélyesen a balatonfüredi kikötőben.

Széchenyi István kezdeményezésére 1846. szeptember 21-én bocsátották vízre a Balatonon a Kisfaludy gőzöst, s ezzel útjára indult a tavon a hajózás; emlékezzünk most a balatoni hajózás megteremtőjére – mondta a hajósokat üdvözlő beszédében Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere. Hangsúlyozta, hogy Széchenyi gondolataira, írásaira, egész munkásságára ne csak emlékezzünk, hanem próbáljuk meg őt tettekkel is követni, mert a „legnagyobb magyar a tettek embere” volt. Különösen közel állt szívéhez a balatoni hajózás felvirágoztatása – tette hozzá.

Bóka István a mintegy 250-300 ünneplő jelenlétében közölte: hamarosan felavathatják Balatonfüred szinte teljesen megújult reformkori városrészét.
Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere beszédében ugyancsak Széchenyi Istvánt méltatta, aki „mögött egy hatalmas alkotó élet van és igazi magyar volt”. Balázs Árpád szerint a Balaton állapota a reformkor óta pontosan mutatja az ország állapotát is; amikor az ország halad, akkor a Balaton is fejlődik, ha azonban az ország megtorpan, akkor a tó fejlesztése is megfeneklik. A siófoki polgármester szerint a Balaton „egyedi kincs”, ezt Széchenyi felismerte, és e „nemzeti büszkeségünket” fejleszteni kell.
Ruzsics Ferenc, Keszthely fideszes polgármestere szerint „amikor a változás szele elkezd fújni”, akkor a bizakodó ember felhúzza a vitorlákat. Mi ezt tettük és várjuk a szél fordulását, bizakodva tekintve a jövőbe a jó balatoni szezon reményében – mondta.
Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója köszönetet mondott a három legnagyobb balatoni település vezetőinek a hajósokat üdvözlő szavaikért, majd azt hangsúlyozta, hogy „gőzerővel dolgoznak” még több hajójuk felújításán. Elmondta: egyelőre még csak hétvégén és csak Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint Fonyód-Badacsony között közlekednek a hajójáratok. Április 30-tól váltanak majd át a naponkénti menetrendre – tette hozzá.

Az ünnepi köszöntőket követően a balatonfüredi kikötőben felhúzták az árbocra a hajósok zászlóját és a nemzeti lobogót, jelezve: megkezdődött az idei, egyben a 164. balatoni hajózási szezon.

Kapócs Ferenc az MTI-nek elmondta: idén nem emelik a balatoni hajózási jegyárakat. Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy felújításokra, fejlesztésekre idén 140 millió forintot költenek. A főszezonban 27 hajó és négy komp közlekedik majd – tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly 710 ezren utaztak a balatoni hajókon és 850 ezren a kompokon, s mintegy 200 ezren váltottak jegyet különböző séta- és rendezvényhajókra.

__________

A 164. hajózási idényt nyitja meg ezen a hétvégén a Balatoni Hajózási Zrt., amely szombaton indítja első menetrend szerinti és sétahajó járatait – közölte a Csobánc motoros fedélzetén a keszthelyi öbölben tartott sajtótájékoztatón a Balatoni Hajózási Zrt. programmenedzsere.
Hajduk Villő elmondta: a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon, valamint Badacsony és Fonyód között járnak az első menetrend szerinti hajók, Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen pedig a sétahajók is naponta kifutnak szombattól a vízre. A tavalyihoz képest változatlanok maradnak idén a jegyárak, de az újdonságok között említette, hogy a Tihany és Szántód közötti kompokra törzsutas kártyát bocsátanak ki. Ez gyakorlatilag az eddigi bérlettel azonos, de mostantól nemcsak oda-vissza, hanem egyirányú utakra is érvényes lesz.

Egy másik kezdeményezés szerint Keszthelyen együttműködnek a Pelsoline Kft. hajótársasággal, így a tavalyi kísérlet után ebben az évben már az ő kétárbocos vitorlásaikra és motoros jachtjukra is vásárolhatók jegyek. Bódis István, a Pelsoline egyik tulajdonosa azt mondta: egyik vitorlásukat úgy építették, hogy a kerekes székesek segítség nélkül is feljuthatnak a partról a fedélzetre, és a hajón is akadályok nélkül közlekedhetnek.

(forrás: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)