Megkezdődtek a nyári táborok a Népművészeti Alkotóházban

2024. július 5. (péntek)
KesztHelyi identitás

Elindultak a nyári táborok a Népművészeti Alkotóházban. Elsőként a bútorfestők kezdték meg a munkát. Erdélyi tanulmányút előzte meg programjukat. Év közben szakköri keretek közt is dolgoznak. A Büchel Éva vezette nyári alkotóműhelybe még Szolnokról is jöttek.

Tulipánok, rózsák, lenge zöld növényzettel övezve – tipikus háromszéki motívumokat dolgoztak fel a táborozók. Elsősorban táblákat festettek, készült gyertya- és zsebkendőtartó, de volt, aki a családi hagyatékból származó százéves sámlit festette ki.

Büchel Éva táborvezető: „Egy erdélyi utazás lett szervezve Háromszékre, Kovásznába, a Haszmann Pál Múzeumba, ahol összegyűjtötték a környékbeli háromszéki motívummal festett bútorokat. Nagyon szép, nagyon bő választék van, így a szakkör tagjai elutaztak Csernátonba, ott töltöttek öt napot, ott gyűjtötték a mintakincset, azokat az anyagokat, amire itt szükség van, a mostani táborhoz.”

Kilenc alkotó jelentkezett a bútorfestő táborba. Többségük évközben, szakkör formájában is hódol szenvedélyének. Tóth Adél a 2019-ben elindult szakkör kezdete óta lelkes tagja a csapatnak. Vonzó neki a bútorfestés egyediségében rejlő kihívás és hogy különleges díszeket, használati tárgyakat készíthet otthonába: „Szeretek olyat csinálni, amit aztán használhatunk. Én inkább arra tendálok, hogy bútorokat, kis dobozokat, vagy ha például egy ilyen táblát festünk, akkor én abból általában valami kis kulcstartót, fülbevalótartót készítek, hogy legyen funkciója. Eleve mindenkinek korlátozott a lakása, nem tudunk mindent feltenni, ha csak dekoráció, de így akkor valami haszna is van, azonkívül, hogy szép.”

Ez volt az első nyári tábor idén a Népművészeti Alkotóházban. Összesen kilenc programot hirdettek meg. A bőrműves és ifjúsági táborra még lehet jelentkezni. Az első népművészeti gyerektábor, a babakészítő és az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábor már betelt.

„A nyári táborainkra most már – a népviseleti babakészítő már 15 éve megy – oda tényleg az egész országból jönnek és mindig tele is van ez a tábor. Úgy tűnik, hogy az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábor szintén országos lefedettségű és a bútorfestő is kezd egy kicsit tovább nyúlni, mint ahogy a megyehatár van” – mondta televíziónknak Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Évközben több szakkör működik a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány által fenntartott Dongó-házban. A bőrműves, nemezelő, bútorfestő és babavarró klub munkáiból kiállítást állítottak össze.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek