Megmenekült a keszthelyi városi kórház

2010. szeptember 30. (csütörtök)

Követelése teljes összegét, 650 millió forintot kap kártérítésként a keszthelyi Városi Kórház az új kormányzattól. Ezzel a városvezetésnek sikerült megmentenie az intézményt a csődtől. A gazdasági stabilitás helyreállításával a kórház további fejlesztése is megvalósulhat.

Bár sok nehéz helyzetben lévő, nagy kórház perelt, az országban mindössze négy intézmény részesült kártérítésben. Ezek közül is egyedül Keszthely kapta meg követelése teljes összegét.
Ismeretes: a város és a kórház vezetése az előző kormányt perelte be az ágyszám-csökkentéssel kapcsolatos intézkedése miatt. Peren kívüli egyezség keretében az új kormányzat a teljes szóban forgó összeg kifizetését jogosnak ítélte.

A döntésről Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere tájékoztatta a sajtót. Emlékeztetett rá, hogy a szociál-liberális kormányzat 2007-ben végrehajtott ágyszám-csökkentése – mely Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter nevéhez köthető – minden alapot nélkülöző, rossz döntés volt, mely hosszú évekre nehéz helyzetbe hozta a keszthelyi kórházat éppúgy, mint az ország több másik intézményét.

A polgármester köszönetét fejezte ki a térség országgyűlési képviselőjének, Manninger Jenőnek a hathatós közbenjárásért, és kiemelte: a kórház érdekében végzett munkája az a fajta képviselet és követendő példa, amellyel a parlamentben dolgozók valóban sokat tehetnek az általuk képviselt emberek életkörülményeiért.
Pálinkás Róbert alpolgármester és dr. Kvarda Attila kórházigazgató munkáját is kiemelte, akik határozottan és sikeresen képviselték a város és az intézmény érdekeit a minisztériumi tárgyalásokon.
A sajtón keresztül megköszönte a kórház dolgozóinak türelmét és kitartását; azt, hogy bíztak a városvezetésben, és a nehéz körülmények között is becsületesen végezték munkájukat.

Ruzsics Ferenc hozzátette, hogy a mostani megegyezéshez hasonló eredmények miatt is tartja különösen fontosnak, hogy a városi önkormányzat közös platformon politizáljon a kormánnyal. Látható, hogy Keszthely jelenlegi vezetése markánsan tudja érvényesíteni a város érdekeit, április óta együtt tud dolgozni a kormányzattal. Ez a további városi fejlesztéseknek is záloga – tette hozzá a polgármester.

A 650 millió forint kártérítéssel a gazdasági stabilitás végre helyreáll az intézményben, és ezen szilárd alapon további fejlesztések is várhatók.