Megnyílt a Bűnmegelőzési Iroda

2023. július 4. (kedd)
KesztHelyi identitás

22. alkalommal nyitotta meg kapuit a Bűnmegelőzési Iroda. Az idén is a Városi Strand bejáratánál állomásoznak a diákok, akik a nyári szezonban vigyáznak a turisták és az itt lakók biztonságára. A megnyitón elhangzott, a rendőrségi pólóban járőröző fiatalok már önmagukban is visszatartó erőt jelentenek.

Keszthely frekventált területein vannak jelen az irodában szolgálatot teljesítő diákok. A strandon naponta többször is járőröznek, és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy hogyan óvják az értékeiket. A strandolókat szórólapokkal is tájékoztatják.  A diákok minden reggel, az eligazítás után kapják meg az aznapi feladatukat.

„A biztonságért felelünk a turisztikailag orientált helyeken a városban, így a városi strandon is, ahol vigyázunk az otthagyott értékekre, hogy ne tudják azt ellopni.” – mondta egy diák, Gábor Bálint.

Az idén is csaknem 50 diák dolgozik a Bűnmegelőzési Irodában. Egy részük rendészeti szakközépiskolába jár, a többiek pedig az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítik itt. Az elmúlt években olyannyira javult a közbiztonság Keszthelyen, hogy tavaly egyetlen vagyon elleni bűncselekményt sem követtek el a strandon. A diákok sok esetben az elveszett tárgyak visszaszolgáltatásában is segítenek.

„A bűnmegelőzés össztársadalmi érdek, tehát nem csak az önkormányzatnak feladata az, hogy az itt nyaralóknak a biztonságát megőrizze, hanem a rendőrségnek ugyanúgy. Nekünk fontos az is, hogy az itt lakóknak a biztonságérzete rendben legyen, ne csak a nyaralóktól, hanem a nyaralókkal együtt is. A Bűnmegelőzési Irodában nagyon fontos, hogy a diákok átérezzék ennek a fontosságát.” – tájékoztatott Dr. Farsang Boglárka, a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezetője.

A nyaralás alatt nemcsak a nálunk lévő értékekre, hanem az autónkra is fontos figyelni. A fiatalok ebben is segítenek. A gépjármű tulajdonosokat arra figyelmeztetik, hogy az ablakokat húzzák fel, és ne hagyjanak táskát vagy bármilyen értéket jól látható helyen. A Bűnmegelőzési Iroda tevékenységét Keszthely önkormányzata is támogatja.

„Például a diákoknak az étkezését az önkormányzat vállalja. A közbiztonság az egyik legfontosabb mindenütt az ide jövő turistáknak is, az itt lévő embereknek is. Az, hogy a strandokon ilyen biztonság volt, tavaly gyakorlatilag egyetlen egy úgynevezett esemény, egyetlen egy bűncselekmény nem történt a strandon, ez egy nagy szó, tehát nyugodtan jöhetnek le.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Bűnmegelőzési Iroda augusztus 20-ig tart nyitva. Ez idő alatt lehetőség van a kerékpárok ingyenes regisztrációjához, a BikeSafe-hez is csatlakozni. Ez egy esetleges biciklilopás esetén tehet jó szolgálatot.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek