Megnyílt a MŰSZAK kiállítása a Balatoni Múzeumban

2021. október 13. (szerda)

Az emlékezés tematikájában alkottak idén a Művészek Szabad Alkotóközösségének tagjai. A festményeket, szobrokat és irodalmi alkotásokat tartalmazó tárlat pénteken nyílt meg a Balatoni Múzeumban, amely 10. éve ad otthont a kiállításnak. A megnyitón elhangzott, ez a válogatás az, amely az egyik legszínvonalasabb összeállítás minden évben.

Az alkotókat különböző szempontból ihlette meg a tematika. Színes a paletta, többek között az egyházi események mellett az idő múlása, a koronavírus és a gyermekkori emlékek is megjelennek a festményeken, szobrokon és irodalmi alkotásokon. A művészek azonban abban egyetértettek, hogy a témában nem volt nehéz dolgozniuk.

„Úgy emlékszem, hogy nem volt nehéz. Végül is az egyik kép az egy régebbi, ez a sötét hátterű. A másik, az erre az alkalomra készült. Nyilván tudják, hogy ez otthon, mert a COVID miatt meg minden más miatt, nem is tudom annyira visszaidézni, de egy nagyon lerövidített időszak volt csak, amit ott Cserszegtomajon tölthettünk, én magam is csak a megnyitóra jutottam el.” – mondta el Balogh István Péter festőművész.

Idén a MŰSZAK a 20+10 címet viseli. A 30 év alatt elhunyt alkotótársakra is emlékeztek ebben az évben. A tavalyi online rendezvényt követően most is sokan elküldték műveiket, csak páran alkottak a megszokott helyszínen. A szervezők szerint a bezártság érezhető az elkészített festményeken, szobrokon, irodalmi alkotásokon, de szerencsére nem kimondottan depressziós a hangulatuk.

„Ha a képeket végignézzük, akkor valahol ott van minden képen az elmúlás, a jövőbe való tekintésnek a motívumai megjelennek. Tehát én azt hiszem, hogy nem lehangoló az emlékezés. Tehát ez, ami nekem tetszett, mert féltem attól, hogy amikor kiírtuk, hogy emlékezés, akkor majd mindenki ilyen letargiába eső valami dolgot fog hozni a kiállításra, de szerencsére nem így történt.” – ismertette Takács Ferdinánd, a MŰSZAK alapítója.

A Balatoni Múzeumban múlt hét pénteken nyílt meg a MŰSZAK idei tárlata. Ebben az évben is meghívást kaptak az alkotók is, akikkel akár beszélgetni is lehetett műveikről. A megnyitón dr. Cséby Géza, irodalomtörténész úgy fogalmazott, a 30 év során folyamatosan látszódott a fejlődés, egyre jobb és jobb alkotások születnek évről évre.

„Egy nagyon magas színvonalú, tehetséges alkotókkal teli kiállításról van szó. És messzemenően tudom ajánlani egészen az év végéig, hogy jöjjenek, nézzék meg. És tulajdonképpen az ember mindig egy kicsikét töltekezik is egy ilyen kiállítás kapcsán.”

A Művészek Szabad Alkotóközösségének legújabb tárlatát december 31-ig tekintheti meg a közönség a Balatoni Múzeum aulájában.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8498-megnyilt-a-muszak-kiallitasa-a-balatoni-muzeumban