Megnyílt a Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé

2021. szeptember 21. (kedd)

A kulturális örökség napjaihoz kapcsolódóan nyitották meg a XIII. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálét a Balatoni Múzeumban. A tárlaton több, mint hatvan textil- és kerámiaművész alkotásai láthatók, amelyek a hal és a halászat témájában készültek. A kiállított tárgyak december 31-ig lesznek megtekinthetők.

Hatvankét művész kerámiái, textiljei láthatók az elmúlt hétvégétől a Balatoni Múzeum emeleti kiállítótermében. Az idei tárlat témája a hal és a halászat. A Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé történetében tradíció, hogy a kiállítások témáját már az előző tárlatot követően meghatározzák.

A kiállítást Kostyál László, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum igazgatója nyitotta meg. A nagy számban megjelent érdeklődőket Vozár Péterné alpolgármester köszöntötte. Beszében rávilágított: a kiállítás egyben történelem, hagyomány és kultúra. Így folytatta: „Kultúra természetesen, hiszen a Kulturális Örökség napján mi másról is beszélhetnénk, mint képzőművészetről egy kulturális épületben, amely Keszthely számára nagyon fontos. Mindennek egy örömünnepe van ma, hiszen ezt – az elmúlt egy évben, amit az alkotók készítettek -, most megmutathatták, díjazva is lettek.”

Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója elmondta: a pandémia a szervezőket dilemma elé állította, hogy a rendezvényt meg tudják-e tartani. Az eredetileg tavaszra tervezett programra végül a kulturális örökség napjain került sor. Témájában a Balatonhoz, azaz latin nyelvén a Pelso-hoz kapcsolódó kiállítássorozat 1997-ben indult útjára. „Most, ebben az évben a hal, halászat a téma. Tehát olyan alkotásokat láthatunk, amelyek ezekhez kapcsolódnak. Akár halat látunk abban az alkotásban, akár magát a tevékenységet. De vannak olyan alkotások, amelyek kicsit elgondolkodtatóak, és ez is jó benne, hogy nem kapjuk meg közvetlenül az információt, hanem érdemes szemlélődni, és megbeszélni a párunkkal, vagy akikkel itt vagyunk, hogy ők mit gondolnak erről az alkotásról” – vélekedett az igazgató.

Müller Róbert volt múzeumigazgató levélben juttatta el a következő kiállítás témajavaslatát: ebből kiderült, a tihanyi kecskekörmöket és egyéb kövületeket javasolja a művészeknek feldolgozni.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8427-megnyilt-a-pelso-orszagos-keramia-es-gobelin-biennale