Megnyílt a Strandkönyvtár

2020. július 23. (csütörtök)

A Városi Strand bejáratánál várják az olvasni vágyókat a Fejér György Városi Könyvtár munkatársai.

A hagyományoknak megfelelően könyvekkel, napilapokkal és folyóiratokkal is várja az olvasókat a Fejér György Városi Könyvtár a keszthelyi strandon. Az intézmény több mint egy évtizede nyújt strandkönyvtári szolgáltatást, amelyet sok helybéli és turista ki is használ. A kölcsönzés mellett könyvbörze is várja az érdeklődőket, itt a könyvtár kiselejtezett köteteiből válogathatnak az olvasók.

„Cocteau-tól választottam a Rettenetes gyerekeket. Régóta kerestem már antikváriumokban, nagyon örülök, hogy most megtaláltam, és tudom majd a strandon olvasni.” – mondta egy olvasó, Buka Virág.

A strandkönyvtár idén új helyszínre költözött. A Városi Strand főbejárata mellett, egy fedett teraszos épületben lehet a könyveket, folyóiratokat kölcsönözni. Az intézmény munkatársai azt mondják, nagy könnyebbség nekik a fedett terület, hiszen így nagyobb biztonságban vannak a kötetek. Nagy népszerűségnek örvendenek a napilapok és az újságok is, sokan naponta visszatérnek, hogy átlapozzák a sajtótermékeket.

„Most hoztam vissza egy Blikket, a Nemzeti Sport itt van a kezemben, aztán majd megyek végig, Zalai Hírlap stb. Amúgy a könyvtár három könyvet is beszerzett az én kedvemért, például Eszterházy Péter utolsó könyvét, mert kerestem, illetve mondtam, hogy rövidesen meg fog jelenni, valamint Hargitay András egy könyvét, Feszített víztükör a címe, és Bereményi Gézának a legutoljára megjelent könyvét.” – tette hozzá egy másik olvasó, Bécsy Gábor.

A Fejér György Városi Könyvtár beiratkozott olvasói a megszokott rendben, az olvasójegyükkel vehetik igénybe a szolgáltatást. A Keszthelyen nyaraló vendégek pedig egy rövid regisztrációt követően kölcsönözhetnek. A folyóiratokat ingyenesen, egy órára lehet elvinni, a könyvkölcsönzés esetében kaucióra van szükség, ezt azonban a kötet visszaszolgáltatása esetén visszaadják. A könyvtár dolgozói minden évben igyekeznek színes olvasnivalókat összeválogatni.

„Közel 300 könyvet hoztunk le a könyvtárból. Vannak új könyvek is, gyerekkönyvek is, vannak rejtvényeink is és a napilapokkal együtt 60 féle magazin várja az olvasni vágyókat. Természetesen, aki börzét szeretne a könyvekből, arra lehetősége van vagy, ha az árnyékban szeretne kint olvasni, akkor azt is lehet, és ki is lehet tőlünk kölcsönözni a könyveket is és az újságokat is.” – tájékoztatott Verebélyi Judit, a Fejér György Városi Könyvtár könyvtárosa.

A fák alatt babzsákok és székek is várják az olvasókat. Itt akár a napilapokat is ki lehet olvasni, de pihenni is lehet egy jó könyv társaságában. A strandkönyvtár augusztus 19-ig várja az olvasókat minden nap 11-től 17 óráig.

https://tvkeszthely.hu/hirek/7260-megnyitott-a-strandkonyvtar

Regman Karola – Keszthelyi TV