Megnyílt a turisztikai évad

2024. május 1. (szerda)

Megnyitották a turisztikai évadot Keszthelyen. A tó megkoszorúzása mellett átadták a tó menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség díjait. Manninger Jenő polgármester az ünnepségen arról beszélt, olyan Balaton-partot szeretnének, amely egész évben élményeket nyújt a keszthelyieknek és az ide látogatóknak.

A 379. számú Feltámadás Cserkészcsapat és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével húzták fel a nemzeti lobogót a Balaton-parton.

Szerencsések vagyunk, hogy ősink itt települtek le és elődeink itt építették fel szeretett városunkat – mondta ünnepi beszédében Manninger Jenő. Keszthely polgármestere hangsúlyozta, a Festeticsek és a polgári körök örökségét folytatva olyan Balaton-partot szeretnének, amely nem csak szerves része a város szövetének, hanem egész évben együtt lélegzik, él, lüktet vele.

Manninger Jenő polgármester: „Városunk újra bekerült a tíz legvonzóbb hazai turisztikai célpont közé és a megelőző évhez képest az előző évben 40 százalékkal több, mintegy 320 ezer vendégéjszakát töltöttek városunkban, ami 70 százalékos idegenforgalmiadó bevételnövekedéssel járt. Ha pedig több az önkormányzat adóbevétele, több jut városfejlesztésre, utak és járdák felújítására, vagy éppen kulturális programokra és a civil szervezetek, egyesületek támogatására.”

A polgármester hozzátette, a vendégeknek egész nyáron kulturális- és gasztronómiai programokat kínálnak a városban, ezek közül kiemelkedik a KeszthelyFest és a Bujtor István Filmfesztivál.

A rendezvényen adták át a Balaton-díjakat. Ezzel azokat tüntetik ki, akik sokat tesznek a magyar tenger népszerűsítéséért.

Bartos Erika meseíró a Brúnó a Balatonon könyvsorozatával földrajzi és kulturális idegenvezetője lett az ide látogató családoknak.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójaként végzett kulturális missziójában, a Balaton több pontján mutatja be a magyar kultúra meghatározó értékét.

Volleni Ferenc festőművész témái közt meghatározó a balatoni táj és a hozzá fűződő legendák.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke: „Hálát adhatunk a jó Istennek, hogy ide teremtett bennünket és itt tehetjük a dolgunkat, mert ez egy csoda, erre vigyázni kell, ezen munkálkodni kell és – ahogy látom az elmúlt időszakban – minden egyes település teszi a maga dolgát és egyre szebbek lesznek a települések, egyre minőségibbek lesznek a rendezvények.”

A díjátadó után a Helka sétahajó fedélzetéről megkoszorúzták a Balatont, megköszönve a magyar tenger ajándékait.

Május elsején felpezsdült a Balaton-part. Gasztronómiai kitelepülők, vásározók, családi programok, játszóház és az 50 méter magas keszthelyi óriáskerék várta a vendégeket.

„Jól érezzük magunkat, de egyébként mindig jól érezzük magunkat a Balaton-parton. Nem lakunk messze és azt kerestük, hol van május elsejei program” – nyilatkozta Szabó Tímea. 

A minőségi szálláshelyek és a tartalmas nyári programok miatt is jó szezonra számítanak a vendéglátósok.

Vajda Veronika lángossütő: „Reméljük és bízunk bennem hogy nagyon jó és forgalmas szezonunk lesz. Reméljük, egyaránt megcélozzák a külföldi és belföldi turisták Keszthelyt, a Balaton fővárosát és szeretettekl várjuk őket.”

A majálisi program keretében játszóház, koncertek és táncház is volt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek