Megnyílt Mészáros T. László életmű kiállítása

2020. szeptember 22. (kedd)

Az ismert zalai fotós Mészáros T.László nem csupán képeit, hanem animációit, karikatúráit, társasjátékait is bemutatja azon a kiállításon, amelyet Mészi 60 címmel nyitottak meg szombaton a Balatoni Múzeumban. A fotóriporter életmű kiállításának minden darabja a kreativitásról, az alkotói munkásságról és a jó partneri kapcsolatokról árulkodik.

16 évesen kezdett fotózni, több mint 100 albuma jelent meg, 15 évig fotózott a Zalai Hírlapnál és kreativitásával a gyermekek figyelmét is felhívta társasjátékaival. Ő a Mészáros T. László fotóriporter –hangzott el életmű kiállításának megnyitóján. A Zalában jól ismert fotóst barátai, egykori kollégái és munkatársai is köszöntötték. Zenével, tánccal. Munkásságát Zalaegerszeg alpolgármestere Vadvári Tibor méltatta. Vándor László, a Göcseji Múzeum nyugalmazott igazgatója személyes történetekkel köszöntötte a fotóst akit 43 éve ismer.

„Rengeteg minden kötött össze bennünket az évek folyamán. A múzeum számtalan kiadványában segített bennünket képeivel Mészi. Aztán volt olyan is, hogy a Zala megye műemlékeiről készült képkiállítását én vittem végig Székelyföldön, a székely városokon.”-mondta Vándor László.

Mészáros T. László fotós, filmes közönségszervezőként is dolgozott Zalaegerszegen. A filmezést 2014-ben kezdte újra, digitális technikával. Egy zalai bábkészítő figurái késztették arra, hogy animációs filmeket készítsen. A Happy Dixieland Band tagjaival is alkotott.

„Visszaemlékszek rá, három közös munkánk volt és mindegyik nagyon jó hangulatban telt. A Mészi egy nagyon kreatív sokoldalú ember és a humora sem utolsó, úgyhogy mondanom sem kell tényleg nagyon jó visszaemlékezni ezekre a közös munkákra. Nagyon jó élmény volt vele együtt dolgozni.”– mondta el Babos Lajos zenekarvezető.

A sikeres fotós kiállítását a számára legkedvesebb ember, az idős édesanyja így nyitotta meg.

„Szeretettel köszöntök mindenkit. Sajnálom, hogy nem tudtam eljönni. A kiállítást megnyitom.”

A Balatoni Múzeum három kiállítóterme sok érdekes látnivalót kínál a Mészi 60 című kiállításon. Életképek, tájak, építészeti remekek, karikatúrák és a társasjátékok mellett kis animációs filmeket és azok figurái. Az alkalomra készült egy gömbpanoráma ami ez idáig hazánkban egyedülálló.

„Ez nagyon sok és fáradságos munka volt. Illesztgetni és megrajzolni ugyanis ez a korábbi 93-94-es karikatúráimból állítottam össze úgy, hogy még hozzárajzoltam. Egybefüggővé tettem az egészet. Most ez azért érdekes mert ugye 3D-s gömbpanorámákat láttunk a neten. Ezt is be fogom vinni nyilván a honlapomra. Ahhoz máshogy kell megrajzolni. Viszont karikatúrát még nem láttunk, legalábbis én nem tudok róla. Nagyon körülnéztem, de nincs. Tehát magyarul rajzban ez az első ilyen kör.”– adott tájékoztatást Mészáros T. László.

Mészáros T. László életmű kiállítása december végéig látogatható a Balatoni Múzeumban.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7425-megnyilt-meszaros-t-laszlo-eletmu-kiallitasa