Megszentelték a Balatont

2013. január 28. (hétfő)

Vízkereszt alkalmából, hagyományteremtő szándékkal tartottak ünnepi liturgiát és Balaton szentelést szombaton Keszthelyen. A rendezvény vendége Arszeniosz Kardamákisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-Európai exarchája volt.

A szervezők részéről Keszey Tivadar, a keszthelyi Család Iskola igazgatója elmondta: a görögkeleti ortodox egyházban hagyományos és nagy jelentőségű ünnep a vízszentelés, mely egyrészt Jézus Jordánban történt megkeresztelkedésére emlékeztet, másrészt szimbolikusan az egész természet és a teremtés megáldását jelképezi. Ugyanakkor emlékeztet minden megkeresztelt ember kötelességére, hogy lépjen fel a környezet védelmére.

– A szokást ismertük, tavaly részt vettünk a Duna megszentelési ceremóniáján – tette hozzá. – Akkor jött az ötlet, hogy a Balatont is hasonlóképpen meg kellene szentelni. A gondolatot tettek követték, a szervezés – ha az időjárás miatt csúszott is egy hetet a program – sikerült. Örülök, hogy az ünnepségnek hagyományosan Keszthely lehet a házigazdája.

Arszeniosz Kardamákisz a Fő téri Magyarok Nagyasszonya templomban délelőtt ünnepi liturgiát tartott, majd a résztvevők levonultak a Balatonhoz, ahol a mólónál a metropolita – a keresztjét a vízbe dobva, galambot elengedve, áldást kérve a vízre – megszentelte a magyar tengert.

(forrás – cikk: Zalai Hírlap, Sámel József www.zaol.hu, fotó: MTI, Varga György)